Fredag fikk Guttorm Fleten (89) overrakt Forsvarets medalje for internasjonale operasjoner, for sin innsats i Tysklandsbrigaden i 1950. Markeringen foregikk i bofellesskapet på Gotfred Lies plass, med familie, medbeboere og ansatte til stede. Det er flere år siden han fikk medaljen tilsendt i posten, men den offisielle overrekkelsen skjedde først nå.

– Stolt av pappa

Hovedpersonen sjøl vil på ingen måte hausse opp stemningen, og skulle gjerne sett at overrekkelsen gikk forbi i stillhet, men svarer likevel at det er stas å få overrakt hederen personlig fra Forsvarets representant, major Dag Rafael Torhaug.

– Hvordan er det å få medaljen?

– Det er vel greit nok det, smiler Fleten.

– Jeg er veldig stolt av pappa. Han har en tendens til å snakke dette ned, sier sønnen Oddbjørn Fleten.

Attraktivt å reise til Tyskland

Unge Guttorm var 20 år da han først hadde opptrening i Fredrikstad før han reiste til Flensburg i Tyskland som del av Tysklandsbrigaden. Eventyrlyst var noe av motivasjonen. Dessuten var det bedre betalt enn øvrig militærtjeneste.

– Det var om å gjøre å komme til Tyskland. Vi fikk mer ut av pengene der nede. Og en krone mer om dagen enn andre som var i militæret. Det utgjorde litt den tida, sier han.

Fant revolver fra krigen

I et halvt år var Guttorm Fleten i Tysklandsbrigaden, som skulle sikre overgangen fra en nazistisk til en demokratisk stat, stabilisere den nye staten og være vern mot det som ble oppfattet som trusselen fra øst. I alt 50.000 norske soldater deltok i tolv brigader mellom 1947 og 1953. (Se fakta)

– Det er én ting jeg angrer på. Jeg var for snill, ser du. Vi hadde en øvelse der vi fikk beskjed om at engelskmennene hadde brutt gjennom. Det var helt kaos, og om å gjøre å rykke bakover. Jeg hoppa ut av tankbilen og tråkka på en revolver som lå igjen etter krigen. Jeg plukket den opp, og en fenrik spurte om jeg skulle ha den. Det svarte jeg at jeg ikke ville, så han tok den. Det har jeg angra på mang en gang, sier Fleten, som var i Brigade 501.

Trives i bofellesskap

Fleten er opprinnelig fra Førde, men flyttet til Molde i 1956. Med kona Aase fra Otrøya fikk Guttorm fire barn. I dag teller familien i tillegg åtte barnebarn og fem oldebarn. Aase døde for 24 år siden. For et år siden flyttet Guttorm til bofellesskapet på Gotfred Lies plass, og han forteller at han trives godt.

Flere av barna, barnebarna og oldebarna deltok under medaljeutdelingen.