Rundt omkring i kommunene til Romsdal Interkommunale Renovasjonsselskap (RIR) kan man finne konteinere for innsamling av glass- og metallemballasje, tekstiler og noen steder også farlig avfall. Man kan derimot bare levere inn grovavfall ved gjenvinningsstasjoner, men det er det ikke alle som har fått med seg.

– Vi finner ofte hvitevarer, som man gratis kan levere inn på elektronikkbutikker eller på våre miljøstasjoner. Ellers kan mye av det folk setter fra seg kastes gratis hos gjenvinningsstasjonene våre, bortsett fra restavfall og treverk, men folk har sikkert ikke fått med seg hvor de kan levere avfallet, forteller Solrun Fisknes, leder for innsamling hos RIR.

Konteinere er som magneter

I forurensningsloven står det at det ikke er lov å etterlate seg avfall som er skjemmende for miljøet. Likevel kaster mange fra seg avfallet sitt på steder uten tillatelse.

– Konteinere er som magneter. Før hadde vi konteinere ved returpunktet ved Kiwi Langmyrveien, men der begynte det å samle seg opp grovavfall som folk kastet fra seg. Da vi fjernet dem begynte det å samle seg opp avfall ved konteinerne på Fuglset, så nå har vi fjernet dem også.

Bildene er tatt i slutten av juni, etter at RIR fjernet sine egne konteinere fra området.

Kan kastes gratis

RIR har grovavfallsinnsamlinger fire ganger i året, der man kan levere inn opp til 200kg med avfall gratis. Det vil si ting som ikke går i beholderne heime, som for eksempel møbler og sykler.

– Alle får muligheten til å kaste fra seg avfallet lovlig og gratis, sier Fisknes.

Kommunen har ansvaret

Det er kommunen som har miljøvernmyndighet og plikt til å føre tilsyn med forsøplingen i kommunen og behandle eventuelle henvendelser. Likevel er det mange som melder fra til RIR.

– Folk forbinder søppel med RIR, og ser de forsøpling som dette ringer de ofte oss. Da henviser vi dem videre til kommunen, fordi det er deres ansvar å verne om miljøet sitt og er ikke noe vi får betalt til å ta oss av.

– Hva skal man gjøre hvis man finner slike søppelhauger?

– Ta kontakt med kommunen, avslutter hun.

Leder for innsamling hos rir: Solrun Fisknes. Foto: rir.no