(Smp.no) – Dette har vi ikke behandlet i partiets organer i fylket. Det har ikke stått på dagsorden i noen møter jeg har vært med på, sier nestleder i fylkespartiet, Kristiansunds Berit Tønnesen.

Forrige uke gikk Sps Kristin Sørheim, fylkesvaraordfører Gunn Berit Gjerde, Venstres Iver Nordseth og SV Yvonne Wold ut i en felles kronikk i Sunnmørsposten med skarp kritikk av det de oppfatter som et gryende samarbeid mellom de partiene som liker å se på seg selv som hovedmotstandere i norsk politikk.

Sommerdebatt

Bakgrunnen var en kronikk skrevet av tidligere redaktør i Romsdals Budstikke Richard Nergaard, der han antydet at et slik samarbeid var på trappene.

I en kronikk i Sunnmørsposten i dag, tirsdag går Arne Grødahl fra Kristiansund ut med en klar advarsel mot et Ap-Høyre-samarbeid i fylkestinget.

– Dette er noe jeg i dag uttrykker motstand mot, skriver han i kronikken.

Tønnesen gjør det klart at dersom det skulle bli slik at Ap åpner for denne typen samarbeid etter neste års valg, må en i hvert fall si klart fra om det i god tid før valget.

– Skulle det bli en realitet må vi kommuniserer det tydelig før valget. Men som sagt vi er ikke der nå. Dette er ikke behandlet i partiets organer, påpeker hun.

Også AUF kommer nå med klare advarsler mot et slik samarbeid.

Landsstyrevedtak

Partiungdommen viser til et vedtak fra Aps landsstyre så sent i som i april i år. I det vedtaket understrekes det at Ap hører til å venstresiden i det politiske landskapet. Da mener AUF det rimer dårlig å åpne for et samarbeid med Høyre på fylkesnivå.

– Gitt landsstyrevedtaket fra april er det uforenelig å samarbeide med Høyre, sier Jakob Vorren.

I vedtaket fra Aps landsstyre heter det at partiet lokalt i kommuner og fylker vil søke brede flertall for å få gjennomslag for sin politikk.

Vorren er en av i alt to AUF-ere som er foreslått inn på Aps liste til fylkestingsvalget neste år.

– Vi bør gå til valg på et fortsatt samarbeid med Senterpartiet, SV og Venstre, sier Vorren.

Denne saka var først publisert i Sunnmørsposten.