En tørr og varm sommer har ført til svært lav vannstand rundt om i dristriktets elver og vann. Det påvirker naturlig nok årets laksefiske. Når vannføringen er lav og temperaturen i vannet stiger blir laksen stående stille og vil ikke bite.

I Trøndelag krever fjellstyre i Haltdalen at en stenger hele Gaulavassdraget for fiske fram til det kommer regn på grunn av lav vannføring og høg temperatur i vannet, melder Trønderbladet.

- Går greit

Surna på Nordmøre er delvis stengt for fiske. Laksen beveger seg lite i elva og blir stående i kulper, skriver Driva.

Randulf Tverfjell, leder i fiskeutvalget i Norges Jeger- og Fiskerforening Møre og Romsdal, står selv i Driva fredag og forteller til Rbnett at frisket går greit der.

- I Surna har en vært bekymret, Namsen lenger nord er så stor at det går greit. Her i Driva har det vært tatt laks så og si hver dag så langt. Fisket går greit her. Vannstanden og temperaturen påvirker selvsagt fisket, men fiskerne er vant til å måtte ta hensyn til forholdene.

- Nå begynner det å bli litt mørkt om nettene, så laksen beveger seg den og kommer seg opp elva, forteller Tverfjell.

- I småelvene er det større behov for regn.

Så langt i sesongen skal det ha blitt tatt rundt 50 laks i Driva. Den største laksen på rundt 11 kilo.

- Det har blitt tatt noen smålaks de siste dagene, men snittet ligger mellom seks og en halv til sju kilo.

Håper på regn

I Eira er situasjonen mye den samme som i Surna. Per Even Opsal forteller til Driva.no at det må mye regn til før fisket bedrer seg der.

– Eira er ikkje slik som Surna som flyg opp når det kjem regn. Her er det Eikesdalsvatnet som er magasin. Elva stig litt når det kjem regn, men så held vassføringa seg lenger.

Dårlig i Oselva

Ikke overraskende har værholdene ødelagt mye av fiske for småelvene i Romsdal og på Nordmøre. Mange av elevene er avhengig av mye regn for å få høg nok vannstand til å fiske. Moaelva er stengt for fiske. Oselva er også dårlig.

- Laksefiske i år? Det kan du bare glemme,sier Jarlaug Halse, fiskerettseier i Oselva.

- Det er bare mulig der fløra kommer inn, lenger opp i elva er det tørt og lite eller ingen fisk. Laksen må jo opp for å gyte, men jeg tror den venter til det er mer vann i elva.

- Tar det lang tid fra regnet kommer til det blir mer vann i elva?

- Det tar litt tid. I alle fall må Osvatnet fylles først, før det kommer vann i elva.

Ingen krise i Rauma

Vidar Skiri forteller til Åndalsnes Avis at elva Rauma ikke har hatt lavere vannstand siden 1969, men at det ikke er dramatisk for fisken.

- Det er jo litt annerledes i år med lav vannstand, men vi ser at det passerer fisk. Overvåkningsfisket går sin gang. Det vil si at laksen som blir tatt, blir registrert og satt tilbake i elva. Bortsett fra noen vi tar inn til ekstra sjekk. Oppdrettslaks vil det alltid være noen av, og de tar vi ut, sier Skiri til avisen.