25. april i år vedtok Mattilsynet å avvikle alt dyrehold på en gård i Aukra kommune. Årsaken var at dyreholdet på gården ikke var tilfredsstillende etter dyrevelferdsloven. Dyra var avmagret på grunn av liten eller ingen tilgang på fôr i flere perioder. Mattilsynet viste til flere tilsyn gjennom de siste sju årene.

Ville hindre nødslakt

Det ble gitt frist til 4. mai om avvikling av dyreholdet. Samme dato begjærte gårdeieren midlertidig forføyning av vedtaket, men Romsdal tingrett forkastet begjæringen bare tre dager seinere.

Gårdeier anket kjennelsen til Frostating lagmannsrett, som behandlet saka helt i slutten av juni.

Gårdeieren mente at Mattilsynets vedtak ikke var fattet på riktig grunnlag.

Tiltak førte ikke fram

Hennes motpart i saka, Landbruks- og matdepartementet, var naturlig nok helt uenig:

«Avvikling av dyreholdet er nødvendig fordi mindre inngripende tiltak ikke har ført frem eller gjort at dyreholder har endret rutiner. Det er gjennomført et betydelig antall tilsyn, gitt utstrakt veiledning og truffet vedtak – uten at dette har ført frem», heter det i argumentasjonen til Landbruks- og matdepartementet. Dette var Frostating lagmannsrett enig i og forkastet dermed anken fra gårdeieren.

Driver fortsatt

Det har nå gått fire uker siden dommen kom, men avviklingen av dyreholdet er ennå ikke gjennomført. Hans Kristian Lødøen Gaarden har nylig tatt over som avdelingssjef for Mattilsynet avdeling Nordmøre og Romsdal. Han sier følgende om dette:

– Vedtaket er nå gyldig og driften vil bli avviklet, men det er ikke gjennomført ennå. Det er en del logistikk som må på plass, så det kan ta litt tid. Det vil bli gjort i løpet av høsten – mer kan jeg egentlig ikke si om denne saken.

Totalt 120 storfe

Samme gårdbruker opplevde at Mattilsynet avviklet dyreholdet på en annen gård med tilsvarende antall storfe i Fræna. Dette skjedde i begynnelsen av mai – samtlige dyr ble sendt til tvangsslakt.

– Vedtaket om avvikling ble fattet på slutten av fjoråret, fordi dyreholdet på gården ikke var tilfredsstillende etter dyrevelferdsloven, sa daværende avdelingssjef i Mattilsynet Nordmøre og Romsdal, Magne Mo, til Romsdals Budstikke.

Når vedtaket til Mattilsynet om driften på Aukra blir gjennomført til høsten, vil totalt 120 storfe fra samme gårdbruker ha blitt tvangsslaktet.