GJEMNES: Sjøl om den lave vannstanden hever strømprisene, er den helt nødvendig for å få til den omfattende rehabiliteringen av rørsystemet på Silsetvatnet.

– Det er jo bra at det er tørt for oppgraderingens skyld, sier produksjonssjef ved Istad Kraft, Geir Blakstad.

Omfattende prosess

I mars begynte Istad Kraft nedtappingen av Silsetvatnet på grunn av bytte av et 50 år gammelt vannrør. Hele 12 millioner kubikkmeter vann skal til sammen tappes ut for å kunne bytte ut 550 meter med gamle trerør som lekker og sprekker. Røret som skal skiftes ut er det siste tilførselsrøret i tre i Istadvassdraget, og skal erstattes med glassfiberrør.

Går etter planen

Sommervarmen har lagt til rette for at kraftselskapet er godt i rute, og de forventer å begynne gjenfyllingen av vannet i september.

– Men det er for tidlig å si hvor lang tid fyllingen vil ta. Det er det Vårherre som bestemmer, sier Blakstad.

Nødvendig arbeid: Silsetvatnet ble sist tømt i 1970 for forrige rehabilitering. De gamle trerørene byttes nå ut med glassfiberrør.

Ikke bra med tørke til høsten

På grunn av det tørre været kan det bli en utfordring å fylle opp Silsetvatnet igjen. Det avhenger av hvor mye regnvær som kommer til høsten.

– Vi må vente og se på hvor mye nedbør som kommer. Silsetvatnet ligger ikke så høgt over havnivå, så da har vi tidligere hatt snø som har smeltet i desember og januar. Der har vi ikke samme problemet som vi har med høgtliggende magasiner. Likevel må vi ha mye nedbør for å fylle opp vannet.

Istad Kraft planlegger å totalt bruke rundt 18 millioner kroner på denne oppgraderingen, som forhåpentligvis blir ferdig i tide til å ha ordinær drift fra begynnelsen av november.

Kyr kan ikke lese

Selskapet har passet på å skilte godt for å unngå at folk skader seg.

– Har dere støtt på utfordringer i forhold til sikkerheten rundt tappingen av Silsetvatnet?

– Vi har opplevd at en kvige gikk ned mot vannet og satte seg fast i gjørma. Dyra er jo tørste i denne varmen, så da kommer de naturlig mot vannet der det bruker å være drikkevann. Dermed har vi sikret så godt vi kan ved å sette opp et 1500 meter langt strømgjerde i områdene der husdyra går for å forhindre at liknende skjer igjen. forteller han videre.

– Ikke gå for nærme vannet

Blakstad gjentar tidligere advarsler om å ferdes for nærme vannet, spesielt når vannet er borte og området er dekket av gjørme.

– Hvis for eksempel et barn setter seg fast, vil det ikke være enkelt for en voksen redningsperson å hjelpe til, fordi man sjøl vil synke ned i gjørma. Vi ber om at folk venter til vi får en mer normal vannstand, avslutter Blakstad.