MOLDE: – Jeg har drevet med musikk hele livet, men hadde vel ikke «gutsen» til å satse da jeg var i den alderen jeg burde ha hatt det. Mitt eget gjennombrudd fikk jeg da jeg begynte å lage låter med tekst slik jeg snakker, forteller Sætre.

Dag Ottar Sætre er født i Molde, og bodde i byen fram til han var sju år. Da flyttet han til Volda, men fortsatt henger moldedialekten ganske godt i.

– Den gjør nok det, men kanskje den kommer ekstra godt fram når jeg er her. Det tydeligste er vel fraværet av «i», men tekstmessig er det jo lettere å rime med «e» som jeg sier.

Røntgenlege

Til daglig er det ikke musikken som opptar mest av tida til Sætre. Han bor i Moss hvor han jobber som røntgenlege på Sykehuset Østfold, men innrømmer at musikklivet frister når han endelig har tatt spranget.

– Jeg vet jo ikke om jeg tørr å si dette om sjefen leser det, men det hadde vært utrolig å kunne leve av musikken. Men det er trangt om plassen i musikkverdenen – et mer naturllg mål er å spille et sted hvor det er mye folk som hører låtene jeg har skrevet, forteller han.

– Helt magisk

Nettopp det fikk han oppleve dagen etter bandet ga ut sitt første album i slutten av juni. Da holdt Tom Schäfer Band konsert på Herr Nilssen i Oslo.

– Det var bare en helt utrolig opplevelse. Herr Nilssen er et sted der musikken sitter i veggene, og på den ene sangen ble det faktisk allsang i lokalet. At folk synger på noe jeg har laget, føles helt magisk, sier Sætra.

Dag Ottar Sætra har sjøl skrevet alle låtene på det nye albumet, og skryter av resten av bandet bestående av nordmøringer.

– Det er utrolig flinke folk. Tom Schäfer Band er et ganske ferskt band, men bak står erfarne musikere fra blant annet Syvsover som gjorde bra for noen år siden. Bandet kommer fra musikermiljøet på Sunndalsøra som er veldig bra.

Småby-Bjella

Nå handler det meste om å få folk til å høre på musikken.

– Det er ikke så vanskelig å få gitt ut musikk, men å få folk til å høre på den er en annen sak. Vi er et nytt band og alle de etablerte kommer først i spilleliste-køen. Dessverre er ikke markedsføring min ekspertise – det kjekke er å lage musikk og få spille den, mener han.

– Hvor vil du plassere Tom Schäfer Band i musikklandskapet?

– Det er litt skummelt å sammenlikne, men jeg tenker litt på Stein Torleif Bjella. Bortsett fra at han er en einstøing på bygda, mens jeg er en einstøing i en småby. Ikke en urban, men en slags småby-Bjella. Jeg vil si at vi spiller tilgjengelig musikk, forklarer han.

Spilt inn på Tingvoll

De fikk profesjonell hjelp da albumet skulle lages.

– Låtene er spilt inn i Lerkebo studio på Gyl i Tingvoll kommune med gitarist Andreas Bulling bak spakene, men det ble mikset i Trondheim av Ulf Risnes fra Tre Små Kinesere.

Risnes skulle egentlig bare mikse og sette sammen låtene, men ble fort engasjert i bandet.

– Han tok litt eierskap i oss, og har både klippet i låtene og lagt på lyder og instrument. Han har vært utrolig flink.

Logistikkproblem

Noen turné blir det nok ikke med det aller første for bandet.

– Det er jo litt logistikkproblem når vi bor såpass spredd som vi gjør. Vi må spille der vi får det til, og så får vi se hvordan det utvikler se. Men vi må nok trappe opp nå, forklarer Dag Ottar Sætre.

Dag Ottar Sætre hadde sine første år i Molde og gikk seinere på videregående skole i byen. Foto: Knut Lillebakk