Ei Fræna-kvinne i midten av 40-åra fikk nylig avsagt sin dom i Romsdal tingrett. Hovedforhandlingene ble holdt allerede tidlig i januar, men retten besluttet å utsette siste del av saka til det var gjennomført en rettspsykiatrisk undersøkelse av kvinna. Konklusjonen på observasjonene som ble gjort var klar i slutten av mai, og siste del av rettssaka ble derfor gjennomført i starten av juli.

Var voldelig

Kvinna var tiltalt for grovt eller gjentatte ganger å ha mishandlet sin mann, og for flere ganger å ha slått og truet sine barn.

Hun flyttet sammen med sin mann allerede tidlig på 90-tallet, men etter noen års samboerskap fikk de problemer i samlivet. Spesielt i de siste årene av samboerskapet, var det mange konflikter og høyt «støy-nivå» mellom dem.

Ifølge dommen kunne hun plutselig bli aggressiv, rope og være utagerende og kjefte på ham. Hun slo og sparket ham en rekke ganger, også med andre vitner tilstede. Også barna fikk unngjelde for hennes humørsvingninger.

Fant det bevist

Kvinna var i en periode av saka uenig i alle tiltalepunktene, mens hun i andre perioder innrømmet deler av dem.

Retten fant det imidlertid bevist at hun ved flere anledninger i en periode over flere år faktisk gjorde det hun var tiltalt for. «Retten fester ikke lit til tiltales forklaring, men tror på samboeren og barnas forklaring til politiet og retten», heter det i dommen.

Tingretten la vekt på at alle barna avga mer eller mindre sammenfallende, detaljerte og konsistente forklaringer. Disse var igjen sammenfallende med farens forklaring. De ble også støttet av bildebevis, observasjoner ved skole og i melding fra barnevernstjeneste til politi.

Barna har videre fått traumer og ønsker ikke treffe moren mer enn nødvendig. «Retten er ikke i tvil om at barna har levd under omsorgssvikt i hele tidsperioden som nevnt i tiltalen», skriver Romsdal tingrett i sin oppsummering.

Straffeutmålingen

Siden de psykiatriske sakkyndige konkluderte med at hun var strafferettslig tilregnelig, ble kvinna dømt nå i juli.

I samsvar med aktors påstand, ble hun dømt til 365 timers samfunnsstraff, med en gjennomføringstid på ett år og seks måneder og subsidiær fengselsstraff på ett år.

Hun ble videre dømt til å betale både sin tidligere samboer og hver av barna 60.000 kroner i oppreisningserstatning.

Romsdal tingrett ble ledet av sorenskriver Svein Eikrem.