En Molde-mann i slutten av 20-åra måtte svare for ei lang liste med tiltalepunkt da saka mot ham nylig var oppe i Romsdal tingrett. Mannen har hatt rusproblemer i en årrekke og er straffedømt sju ganger tidligere, seinest rett før jul i fjor.

Store mengder hasj

Kanskje det alvorligste tiltalepunktet dreide seg om oppbevaring av narkotika. To dager etter hans forrige dom i tingretten, dro politiet hjem til mannen. Under ransaking fant de 477 gram hasj – i tillegg til 5,79 gram kokain.

Feile bilskilt

I februar i år ble han tatt i Kristiansund i nærheten av en bil med registreringsskilt tilhørende en annen bil. Mannen nektet å ha noe med bilen å gjøre, selv om han hadde bilnøklene i bukselommen, at han var registrert som eier, og på tross av at hans eiendeler var i bilen.

Retten trodde ikke på forklaringen som tiltalte ga. Den var ikke troverdig og «kan ses helt bort fra», heter det i dommen.

Ville ha pakke og mobil

I februar forsøkte han å få utlevert en postpakke ved å gi en hentekode som ikke tilhørte ham. Han hadde ikke riktig ID og fikk derfor ikke pakken. I retten forklarte han at han skulle hente pakken for en kompis, og at først da han ble bedt om å vise legitimasjon, forsto at pakken var til en annen. I politiavhør ga han en helt annen forklaring. Siden retten ikke trodde mannen, ble bedrageriforsøket lagt til dommen.

Fire dager seinere forsøkte han å få utlevert en mobiltelefon ved å legge fram et pass som ikke var hans. Butikkansatte varslet politiet, og han ble seinere pågrepet. Mannen ga en forklaring på dette som retten ikke trodde på – de skriver at den «fremstår oppkonstruert».

Forsøk på tjuveri

Dagen før «mobilstuntet» ble han tatt i lokalene til en menighet i Kristiansund. Han og en kompis hadde da tatt flere gjenstander ut av bygningen og lastet verktøy og hageutstyr på ei tralle for å ta det med seg. Politiet kom til stedet etter et tips fra en nabo.

Molde-mannen nektet for forsøk på tjuveri – han fortalte det var kompisen som var i ferd med å stjele gjenstandene, og at han hadde kommet til stedet for å få ham med seg, da politiet kom.

Retten trodde ikke på ham, all den tid naboen hadde observert to personer som kom sammen og som tok seg inn i det aktuelle bygget.

Kjøring uten lappen

Mannen mistet førerretten etter ruspåvirket kjøring for drøyt to år siden. I desember i fjor var han imidlertid på en butikk i Molde øst og handlet noen bildeler. Butikkbetjeningen mente mannen framsto ruset, og siden han hadde med seg bilnøkler, ringte de politiet for å varsle. Politiet kjørte hjem til mannen og fant både ham og bilen der. Det var nysnø på bakken og politiet fant spor som tydet på at bilen nylig var parkert og at han hadde gått ut av den.

Han fortalte imidlertid at han hadde tatt bussen til og fra butikken, og deretter flyttet bilen cirka 50 meter ved å sette den i fri og skubbe den. Dette trodde ikke politiet på, da de var på stedet allerede ti minutter etter tipset kom fra den butikkansatte.

I januar i år ble han stanset i bilen på Storseisundbroa. Blodprøven viste at han var påvirket både av amfetamin og andre narkotiske stoffer. Rusen tilsvarte en promille på minst 1,2. Han tilsto dette.

I slutten av november i fjor ble han stanset i Molde sentrum. Han kjørte da bil, også da uten gyldig tillatelse. Han tilsto også dette.

Straffeutmålingen

Mannen tilsto oppbevaring av narkotikaen som politiet fant under ransaking hjemme hos ham. Han tilsto også de to sistnevnte bilkjøringene. Ellers var forklaringene av en slik art at retten ikke festet lit til dem. Likevel fikk han en strafferabatt på to måneder på grunn av tilståelse.

Sist gang han ble domfelt ved Romsdal tingrett, i desember 2017, ble han dømt for blant annet oppbevaring av narkotika, fire tilfeller av ruspåvirket kjøring og for ved fem anledninger å ha ført bil uten førerrett. Han ble da dømt til betinget fengsel forutsatt at han gjennomførte et program mot ruspåvirket kjøring. Han var imidlertid i gang med å forlenge sitt kriminelle rulleblad før han kom i gang med dette.

Romsdal tingrett mente at passende straff for de forholdene han nå skulle dømmes for var fengsel i ti måneder. Minus to måneder fradrag for tilståelsen. Pluss tre måneder fra forrige dom, altså totalt 11 måneder.

Slipper fengsel

Romsdal tingrett var imidlertid i tvil om 11 måneder i fengsel ville være riktig. Også aktor var tvilende til dette. Retten kom til, under tvil, at ti måneder av straffen burde gjøres betinget forutsatt at han gjennomfører såkalt narkotikaprogram med domstolskontroll. Men:

«Retten er usikker på om tiltaltes motivasjon strekker til. Det vises til at tiltalte til tross for at han ved Romsdal tingretts dom av 19. desember 2017 fikk mulighet til å sone straffen i frihet ved å gjennomføre et program mot ruspåvirket kjøring, kort tid etter begikk nye straffbare forhold. På den andre siden har det vist seg at soning av fengselsstraff heller ikke har ført til at tiltalte har avstått fra ny kriminalitet», heter det i dommen.

Mannen ble likevel dømt til fengsel i 11 måneder hvor ti av dem ble gjort betinget. Han må også betale ei bot på 10.000 kroner. Siden han allerede har sonet 30 dager i varetekt, slipper han nå en ny tur innenfor murene.

Retten ble ledet av tingrettsdommer Eli Brusdal.