FRÆNA: Ølbokser, knuste glassflasker, ei bøtte med beis helt utover og et fullstendig ramponert toalett var synet som møtte turgåere ved Langvatnet søndag. Det er ikke første gangen friluftsområdet i Fræna utsettes for hærverk. Flere barn har blitt sendt til sjukehus etter å ha tråkket på glasskår, trebord har blitt ødelagt og brukt som ved, det nye bålhuset ble ødelagt før bordkledningen rakk å komme på. Nå ser Fræna kommune seg nødt til å sette opp overvåkingskamera i et forsøk på å hindre hærverket fra å skje igjen.

Stort problem

– Vi har hatt en del problem med hærverk ved Langvatnet, men det har vært ekstremt i år. Vi ønsker at dette skal være et tilbud for alle og er opptatt av å tilrettelegge for det. Men så finnes det noen som er mer opptatt av å ødelegge. Dette er en ekkel sak, sier avdelingsingeniør Niels Christian Langset i Fræna kommune.

Han har sjøl vært med å rydde ved Langvatnet etter tilgrising.

– Vi vurderer nå å sette opp overvåkingskamera på området. Vi kan ikke ha det slik lenger. Dette er et flott anlegg som Fræna kommune var med å opparbeide sammen med Hustadkalk, Hustadmarmor og velforeningen. Det tok fire år, og området ble forvandlet fra ei djup myr til det du ser i dag. Det som nå holder på å skje er ille. Vi må derfor ha en litt annen oppfølging av området, sier Langset.

Skader for 100.000 kroner

– Hvilke konsekvenser kan hærverket få?

– Jeg tenker at de som har utført hærverket burde ta seg en rydderunde sammen med lensmannen, sier Langset.

Han estimerer at det er gjort skader for rundt 100.000 kroner.

– I tillegg til å ha knust toalettet, revet ned panelovnen og tilgriset hele rommet, er det også kastet stein ned i pumpekummen. Heldigvis har vi ei pumpe til. Men vi må bestille ny, og det koster, sier han.

Seks søppelsekker

En av dem som legger ned mye tid og arbeid ved Langvatnet er Kjell Inge Hatle, leder i Vassenden og omegn velforening. Han vasker ned toalettet hver dag i helgene, og ble møtt av hærverket på søndag. Han har gått og plukket søppel og glasskår i flere dager. Seks søppelsekker til sammen.

– Fremdeles er det glassbiter igjen. Flere av bitene er så små at det ikke er mulig å se dem. Derfor vil jeg oppfordre alle som skal bade i Langvatnet til å bruke sko, sier han.

Hatle forteller at området er plaget av hærverk og bråk, og forteller at mange tror det er fritt fram.

– Langvatnet er altfor fint til at det skal ødelegges. Alt arbeidet som legges ned er på frivillig basis. Hærverket er mangel på respekt for arbeidet som blir gjort. Jeg håper de holder seg vekk derfra. Det er ikke rettferdig at andre skal rydde opp. Det er kun 14 dager siden forrige gang området ble griset til, og jeg håper det ikke utvikler seg til et festområde, sier han.

I ferd med å gi opp

Hatle beskriver opplevelsene som å gå i motbakke hele tida.

– Jeg er i ferd med å gi opp av og til. Men samtidig er jeg altfor glad i området, sier han.

Og det gjelder flere. Området er mye brukt av både innbyggerne i Fræna og Eide. Hatle håper de ansvarlige blir stilt til ansvar. Både økonomisk og ellers.

– Det er ikke lov å rasere andres eiendom. Det blir det samme som om jeg skulle tatt meg inn i huset deres og rasert toalettet. Vi har mange gode støttespillere som har lagt ned penger og tid i området. Dette er et sted vi må ta vare på. Vi er ikke ute etter å ta noen, men vi vil be dem om å beherske seg, sier han.

Langvatnet er et populært område for friluftsliv. Foto: Oddbjørn Harnes