Turmålet har de to siste åra vært Stikk Ut-post, og det har vært tidvis svært stor trafikk i marka. I fjor var det en fuktig opplevelse å bevege seg dit, noe Årø og Røbekk velforening så seg nødt til å gjøre noe med. 35 klopper ble lagt ut på de mest utsatte stedene på seinsommeren.

Tiltaket ble vurdert som en stor suksess, og velforeninga ønsket å tilrettelegge mer, slik at folk kan legge turen til Hausen (390 m.o.h.) via Dyrhaugen. Eller gå en runde fra gapahuken i Årølia til Dyrhaugen og ned igjen nærmere Akerhallen.

Stien over Dyrhaugen følger ryggformasjonen på stedet, men med myr og skog har det ikke vært like lett tilgjengelig for alle. I perioder har det vært svært vått, sleipt og krevende å ta seg fram der. Uten gummistøvler har man i alle fall hatt utfordring med å holde seg tørrskodd.

Blir kjærkomment

Nå har denne stien fått 30 nye klopper på de utsatte stedene.

– Noen synes kanskje det er rart at det må legges ut klopper ettersom fjellområdet i de siste ukene har vært rekordtørt. Jeg har vokst opp i dette området, og kan aldri huske at det har vært så tørr skogbunn som nå. Men, erfaringsmessig vet jeg at dette endrer fort på våre kanter. Og da skal jeg love at kloppene er kjærkomne, smiler Ane Aarø, i styret i Årø og Røbekk vel.

Sprer turtrafikken

Turområdet er blitt mer familievennlig med kloppene som har blitt lagt ut.

– Nå får vi spredd trafikken litt mellom Dyrhaugen og den mest brukte stien fra gapahuken, og det er bra både for turgåerne og for naturen, tror Ane Aarø.

Sammen med styrekollega Kjellbjørn Johansen i velforeninga har hun stått på for å realisere prosjektet, og på dugnad har mange bidratt for å montere kloppene.

– Den nye stien blir en anledning til å oppleve en flott utsikt samtidig som man får kunnskap om hvordan man tar vare på sårbar natur, mener Aarø og Johansen.

Fengslende samarbeide

Men det hadde ikke blitt noen nye klopper og fine stier uten samarbeidet med Hustad fengsel. Tre innsatte ved fengselet har nemlig stått for byggingen av kloppene som er på plass i marka. Og Gjensidige Nordmøre & Romsdal har gjennom sitt prosjekt Dugnadsløftet vært med på finansieringen av kloppene.

– Dette er et viktig tilbud for mange i Molde og omegn, og det er hyggelig for oss å være med på dette slik at turstiene blir mer tilgjengelige, sier administrerende direktør Vidar Skaar i Gjensidige Nordmøre & Romsdal.

Skaar synes det er ekstra kjekt at prosjektet har ytterligere samfunnsnytte ved at innsatte i fengselet på Hustad får arbeidstrening.

Fungerende verksmester Vegard Kvammen sier oppdraget er verdifullt.

– Dette gir de innsatte erfaring i å lese og forstå arbeidstegninger og en tilfredsstillelse av å være med på byggingen av noe som er til glede for mange andre. Det hadde vært kjekt om vi kan få tatt en tur og testet turstien, også, sier Kvammen.