Molde: Gabriele og Manfred Neumann har kjørt til Norge fra sin hjemby Kiel, nord i Tyskland. Etter å ha tatt båt til Trelleborg kjørte de gjennom Sverige før grensa til Norge ble krysset ved Femunden. Via Rondane og Åndalsnes har de nå endt opp på Varden. Der har de enten utsikt til minst 222 fjelltopper, eller enda flere skyer.

Koster penger i Tyskland

– Siden vi har både toalett og dusj i bilen så kan vi stå her oppe gratis, forteller Gabriele Neumann. Mannen Manfred likte ordningen de hadde i Rauma:

– På Åndalsnes har kommunen en plass som er gratis, wunderbar! Og der var det til og med sol, sier han og ser opp på det lumske, nordvestlandske været.

Den billige reisemåten hadde ikke gått i hjemlandet.

– I Tyskland må man som regel betale for å overnatte med bobil. Det eneste unntaket er i de største byene hvor man noen steder kan finne seg en gratis parkeringsplass, sier Gabriele Neumann.

Ikke regulert bobilparkering

– Vi har ikke regulert bobilparkering her i Molde, slik de har i Ålesund og Kristiansund. Publikum har ønsket seg det i sentrum, men vi har ikke ledig areal her, forteller Lisbeth Brekstad, avdelingsleder for parkering i Molde kommune.

Turister som ekteparet Neumann kan derfor parkere bobilene flere forskjellige steder.

– På grunner som ikke er regulert er det fritt fram for alle å stå. Man kan stå på parkeringsplasser. På Reknes og i Idrettsvegen er det avgiftspliktige plasser, som etter klokka fem på ettermiddagen er avgiftsfrie fram til morgenen.

– Hva med Retiro?

– Retiro er stengt om nettene fra 10. juli til 30. juli, fra klokka 22 til åtte på morgenen. Det er fordi vi for rundt fem år siden fikk problem med tilgrising og forsøpling der, sier Lisbeth Brekstad.

– Varden?

– På Varden er det avgiftsfritt og ikke regulert. Hvem som helst kan stå der, på ikke-regulert kommunal grunn.

– Andre steder?

– Spesielt denne uka er det mye bobilparkering også i sentrum, i forbindelse med festivalen. Da brukes vanlige, avgiftsbelagte plasser, sier Brekstad.

– Er det ikke vanskelig for campingplassene å konkurrere mot gratis alternativ?

– Vi har ikke en egen bobilparkering i sentrum som er regulert. På steder som ikke er regulert er det fritt fram for alle å stå. Så vi ser det ikke som at vi konkurrerer med dem som driver med bobilparkering, sier Lisbeth Brekstad hos Molde kommune.

Ikke jazzfans

Norgesvennene på Varden har fått med seg at det pågår en festival i byen.

– Vi har reist i tjue år til Norge, og i fem av dem hit. Været kunne vært bedre, men det er normalt her, sier Gabriele Neumann mellom to regnbyger onsdag.

– Vi kom ikke for festivalen, men de to siste åra har vi tilfeldigvis vært her samtidig som den, forteller hun.

I stedet for konserter vil de utforske den norske naturen.

– Vi skal gå noen fjellturer, men ikke fiske. Så skal vi videre til Geiranger. Deretter blir det Hardangervidda, Haukelifjell, Kongsberg og Oslo før vi forlater Norge for denne gang, sier ekteparet Gabriele og Manfred Neumann.