(SMP.no) – Det forelå ni saker i segmentet seksuelle overgrep der fornærmede ikke ble avhørt i en periode tidlig i mars, sier visepolitimester Ingmar Farstad i Møre og Romsdal politidistrikt.

Med det bekrefter Farstad det lokallagsleder Øyvind Sund i politiets fellesforbund i Møre og Romsdal fortalte til NRK tidligere denne uka, om at det i en periode i år var lang kø for å få anmeldt voldtekter.

– Vi står midt i et krevende reformarbeid, og ja, jeg er enig med Sund i at vi har for lite ressurser, sier Farstad.

Måtte ta fra lensmannskontor

Visepolitimesteren forklarer at det varierer lokalt hvor effektivt politiet får etterforsket. De ni omtalte sakene som lå på vent, var i Molde.

Deretter, i samråd med politimesteren, omdisponerte politisjefen der ressurser fra Vestnes lensmannskontor, og enheten for felles etterforskning.

– Alle de ni sakene fra mars er nå ferdig etterforsket. Det er akseptabel saksbehandlingstid, mener Farstad.

Visepolitimesteren vet ikke om det ble tatt ut tiltale i noen av sakene, eller hvor lenge de første anmelderne hadde ventet før mars.

Bistandsadvokat: – Situasjonen er bedre

Sund er ikke alene om å slå alarm. Elleve av tolv lokallagsledere varsler om lav bemanning og at saker hoper seg opp, i følge NRK.

Mangeårig bistandsadvokat Anne Nerland Hovde kjenner seg imidlertid ikke igjen i det mørke bildet Sund og de andre lokallagslederne tegner.

– At voldtektssaker har blitt etterforsket sent, har vært et gjennomgående problem i mange år, og er ikke noe nytt, sier hun.

– Det er ikke verre nå enn tidligere, kanskje snarere tvert i mot. Jeg opplever faktisk at det går noe raskere i dag.

Hovde har for øyeblikket ingen klienter som klager over manglende framgang i politisakene sine.

– Begge har rett

– Både Sund og Hovde har nok rett. Det er kanskje ikke så lett å skjønne for utenforstående, sier Farstad.

Han forklarer dette regnestykket med lokale variasjoner. Politiet må hele tiden velge hvor de skal sette inn ressursene sine.

– Vi har kanskje ikke truffet helt på dette til nå. Reformarbeidet er krevende, men vi skal nok få det til.

Han mener flere saker nå blir etterforsket i et tilfredsstillende tempo, men er fortsatt bekymret.

– Liknende situasjoner som den i Molde, kan oppstå igjen.

Farstad påpeker at Møre og Romsdal ligger i bunnsjiktet på politifolk per innbygger. Derfor etterlyser han stor bemanningsøkning.

– Politipatruljer sitter innendørs

5. juli uttalte Øyvind Sund til Sunnmørsposten at han føler seg bekymret over hvordan politiet skal klare å spare inn 19 millioner, som er i budsjettunderskudd.

Han inviterer alle politikere som mener politiet ikke trenger mer penger, til å komme og se på budsjettene i felleskap.

– Det stilles kvalitetskrav til politiet. Det er bra for rettsikkerheten, fornærmede, mistenkte og siktede, men vi mangler penger til å gjøre det vi er satt til.

Gjennom den såkalte nærpolitireformen har politidistriktene blitt færre og større. Målene har fra regjeringas side vært både å samle større fagmiljøer og å få flere synlige politipatruljer.

– Reformen er feilslått, fordi vi ikke har ikke nok penger til å organisere oss slik de vil: som et stort politidistrikt, det fører til at vi har færre etterforskere, mener Sund.

 – Derfor har vi også færre synlige politipatruljer, fordi de sitter inne og etterforske stadig flere saker, sier Sund.

Justisdepartementet har foreløpig ikke besvart Sunnmørspostens henvendelse om å besvare Sunds kritikk.

Denne saka ble først publisert i Sunnmørsposten.