Under Rundebordskonferansen til Gassknutepunkt Nyhamna i Molde onsdag, la olje- og energiministrer Terje Søviknes (Frp) sterk vekt på behovet for tildeling av nye letearealer for å holde oljeaktiviteten oppe når vi kommer ut på 2020-tallet.

Polarled-røret er lagt, og Aasta Hansteen-plattformen i ferd med å bli satt i drift. I løpet av året vil den første gassen strømme fra Aasta Hansteen-feltet 300 km vest for Bodø til Nyhamna. I 2020 kommer gassen fra Dvalin-feltet på Haltenbanken til Nyhamna. Polarled, som har åpnet en helt ny gassregion i Norskehavet, er dimensjonert og har kapasitet til å ta gass fra enda flere felt som måtte bli funnet på strekninga fra Nyhamna til Aasta Hansteen-feltet.

– Tidsriktig leting

Terje Søviknes viste til at infrastrukturen nå ligger klar, og kunne glede forsamlinga med at det nå er stor leteaktivitet i områder nær Polarled. Olje- og energiministeren sa at en helt bevisst har utvidet det såkalte TFO-området rundt Polarled nettopp for å legge til rette for tidsriktig leting når infrastrukturen nå kommer på plass.

Han viste til at miljøorganisasjonene, blant annet WWF, har stilt spørsmål ved lønnsomheten til Polarled og Aasta Hansteen, og hevdet at staten kan komme til å tape store penger på prosjektene.

– Kardinalfeil

– Men en gjør en kardinalfeil i regnestykkene de presenterer. De tar ikke inn potensialet for ytterligere funn og utbygging av disse, og dermed tilføring av nye ressurser til den infrastrukturen som allerede da er bygd, sa Terje Søviknes.

Han framholdt at hovedregelen på norsk sokkel har vært at en har bygd ut infrastruktur, åpnet opp leteareal, gjort funn – og knyttet disse opp til infrastrukturen.

– Slik har en fått kostnadseffektive utbygginger og dermed en fantastisk verdiskaping, sa Terje Søviknes, som viste til Åsgard og Åsgard Transport som eksempel på det.

Åsgard Transport, som går fra Åsgard-feltet vest for Trøndelag til Kårstø utenfor Haugesund, tar nå med gass fra en rekke nye felt i Norskehavet som har blitt utbygd mange år etter at røret ble lagt.

Trenger mer leteareal

Terje Søviknes kom inn på behovet for tildeling av nye letearealer på norsk sokkel.

– Langsiktige og stabile rammevilkår er viktig, både i form av skatteregime og i form av at vi tilbyr nok leteareal. Det er der utfordringa vår ligger for olje- og gassnæringa de nærmeste årene. Vi har mange utbyggingsprosjekter nå. Oljedirektoratet peker på at vi gjennom 50 år med olje og gassvirksomhet, aldri har hatt så stor aktivitet når det kommer til nye utbyggingsprosjekter som akkurat nå i Norge. Men litt ut på 2020-tallet mangler vi de store nye «stand alone»-utbyggingene. Da må det letes. Egentlig er det alt for seint. Men vi må skynde oss nå med å lete mens vi kan. Da er det å tilby nye areal fra regjeringas side ekstremt viktig, sa Terje Søviknes.

Han viste til at han har blitt beskyldt for å gi for mye gass, og tildele for mye nye areal.

– Men det er rett og slett fordi vi ser at det er så avgjørende for leverandørindustrien – ikke minst titusenvis av arbeidsplasser langs hele kysten – og utviklinga på norsk sokkel i åra som kommer. Det er viktig at vi nå får opp leteaktiviteten og klatrer å gjøre nye funn, sa Terje Søviknes

Riksfjord godt fornøyd

Aukra-ordfører Bernhard Riksfjord (A) er svært godt fornøyd med de klare signalene fra olje- og energiminister Terje Søviknes om nye letearealer i området nør Polarled.

– Dette er i tråd med våre ønsker. Statsråden bekreftet det vi har sagt og påpekt. Her er vi på linje. Det er en styrke for hele regionen, sier Bernhard Riksfjord.

Administrerende direktør Frode Leversund i Gassco. Foto: Erik Birkeland
Aukra-ordfører Bernhard Riksfjord var godt fornøyd med budskapet til statsråd Terje Søviknes. Foto: Erik Birkeland