En ansatt hos Elkjøp i Molde fikk seg en stor overraskelse da han kom på jobb mandag. Utenfor vareinnleveringen til butikken satt det to små kattunger. Fire uker gamle. Kattemora var også der, men ble så skremt av å se tobeinte at hun stakk av. Elkjøp-medarbeideren kontaktet raskt Kattens vern i Molde, som kom og hentet kattungene. Det ble satt ut ei felle til mora, og hun ble gjenforent med sine to små. Hun var rasende og ville beskytte ungene, men var samtidig sosial og tam. En katt som var vant til mennesker.

Enda en kattunge

Natt til onsdag ringte imidlertid telefonen til Hilde Stenmark Kvennes i Kattens vern nok en gang.

– Like etter klokka to på natta ringte to unge gutter som hadde vært ute og jazzet. De hadde funnet en liten kattunge på gangvegen rett ved Elkjøp. Da ringte det noen bjeller med en gang. Jeg sto opp og dro ned for å møte dem. Den lille kattungen var helt lik den ene av de to som allerede var heime hos meg, forteller hun.

Gjensynsgleden var stor mellom kattemor og kattungen. Moren ga fra seg flere gledeslyder og koste med den lille. Kvennes beskriver det som et under at kattungen fremdeles var i live.

– Den har vært alene i ett og et halvt døgn. Den satt og laget klynkelyder da guttene fant den. Slike lyder tiltrekker seg ofte flere dyr som vil skade katten. Den har hatt skikkelig flaks, sier hun.

Nysgjerrig på saka

Hva som har skjedd med kattemor og de tre små er uklart. Men Kvannes tror enten de har blitt dumpet utenfor Elkjøp eller at mor har blitt skremt og forsøkt å frakte kattungene i sikkerhet.

– Stedet hvor de ble funnet er ikke et sted ei kattemor ville anse som trygt. Det er logisk at folk ville ha plassert kattene der, siden det er et sted de vil bli funnet. De ble funnet i en krok omkranset av flere biler og lastebiler. Det kan hende at dette kun var ei etappe på vegen. At hun har plassert kattungene der, for så å frakte en og en i trygghet. Eller så kan det hende at de har blitt plassert der av en eier som ikke var interessert i å ha dem lenger. Men det er vanskelig å si, sier hun, og legger til at det også kan være snakk om en utekatt.

– Det er mulig at kattemor har vært en ikke-sterilisert utekatt, og at hun og kattungene for eksempel har bodd på en veranda i et bur. Jazz-bråk og høge lyder kan ha skremt den nybakte mora og kattungene vekk. Dette er en sak jeg er veldig nysgjerrig på. Men jeg frykter den forblir uløst, sjøl om vi har fått inn flere tips, sier hun.

Viktig å sterilisere

– Hvor lenge har kattene vært ute?

– Det er vanskelig å si, men de bærer preg av å ha vært ute ei stund. Kattemor er skitten og uflidd, sier hun.

Kvannes forteller at man absolutt ikke skal la så små kattunger være ute.

– Man bør vente til kattungene er seks måneder gamle og til man har sterilisert eller kastrert dem. Når de er så små som fire uker, er de et lett bytte for kråker, rev og hannkatter. Men når de blir mellom seks og tolv måneder har de lært å passe seg, sier hun.

– Hvorfor blir ikke katter sterilisert?

– Noen mener det er for dyrt. Men mange drar på byen en lørdagskveld og bruker like mye penger som det koster å kastrere en katt. Det er ei investering. En katt lever i mange år, så det blir ikke så veldig mange kroner per år, sier hun.

Leter etter fosterheim

Kvannes er nå på jakt etter et fosterheim til den lille kattefamilien på fire.

– Det bør helst være et hus eller ei leilighet med flere rom, slik at kattemor kan trekke seg tilbake med kattungene. Det er også fint med flere rom slik at kattene kan utforske litt. Det bør heller ikke bo andre katter der. Kattemor er en veldig hyggelig og sosial katt som det er kjekt å være sammen med. Hun trenger bare litt tid på å bli trygg, sier hun.

Kattemor er tam og sosial, men bærer preg av å ha vært ute lenge. Foto: Ingrid Nagell