Molde: Ulike landbruksorganisasjoner inviterer til informasjons- og statusmøte for tørka. Møtet finner sted i kommunehuset til Rauma fredag 20. juni klokka 10–12. Bondelaget, kommunen, Tine, Nortura og Felleskjøpet kommer etter planen til kommunehuset i Åndalsnes. Møtet er åpent for alle.

Flere sliter

– Det er jo den verste tørka siden 1947, så det begynner å bli krise, sier Endre Stener som er leder i Rauma Bondelag.

Stener forteller at Rauma Bondelag skal være med å arrangere informasjonsmøtet om tørka i slutten av uka.

– Det er problem for meg og alle mine kolleger. Det var en dårlig førsteslått og nå ser det ut til å bli en elendig andreslått. Jeg ser at det visner på mitt eget jorde. Jeg håper folk kommer på møtet, sier Stener.

Bonden er usikker på om det blir to eller tre slåtter i år.

– Vi håper på en tredje, men alt kan skje. Jeg regner med at flere er avhengig av mer gras.

Åndalsnes avis skrev nylig om Geir Hanekamhaug som fikk mye isbrann i vinter. Kombinasjonen av isbrann om vinteren og en tørr vår og sommer har ført til fôrmangel. Bonden må muligens slakte halve buskapen om det ikke kommer regn og andreslåtten blir bra.

Stor lokal variasjon

Jermund Vågen er landbrukssjef i Fræna kommune. Han forteller at det vanligvis er overskudd på fôr i Fræna.

– Normalen er overskudd og mange kan vanligvis selge. Hvor god avling det blir hos den enkelte i år varierer veldig. Jord med sand holder dårlig på fuktigheten så det er mye lokale variasjoner, sier Vågen.

Per Martin Horsgård jobber med transport av fôr. Han forteller om en vanskelig situasjon for bøndene.

– De ringer meg fra hele landet. Det er flere steder det ikke blir noe andreslått, men jeg må bare si at jeg ikke har noe å tilby dem som ringer. Det er trasig, sier Horsgård.

Lite regn

– Det ser ikke ut som om det blir krise i Fræna. Blir det regn nå kan det redde en del. Alt av nedbør vil hjelpe. Det har jo nesten ikke regna siden 12. mai, sier Vågen.

Vågen understreker at det er på Østlandet det er skikkelig ille. Han tror en tredje slått kan være mulig for bøndene i Fræna avhengig av været.

– Nå har det vært for lite regn, men i september, når en eventuell tredjeslått finner sted, kan det komme altfor mye nedbør. Det er heller ikke bra, sier Vågen.