Norges eldste storband har gjort det til en tradisjon å tjuvstarte jazzfesten i Molde. Slik også i år. Det startet med spilling under den direktesendte radiogudstjenesten i Molde domkirka. Så fortsatte det på kveldstid når Storyville storband fikk kirka for seg sjøl. Med musikalske venner for å være presis. For det er nettopp det den trompet-spillende dirigenten med sine medmusikanter har gjort til sitt varemerke. Einar Strande gjør det når de hvert år inviterer til nyttårskonsert i Bjørnsonhuset, og 77-åringen med taktstokken gjør det når de også i år åpner kirkedøra og byr på førjazz-konsert i domkirka.

Musikere som musikk

Denne gang var det to sprudlende damer som sammen med den alltid like sprudlende Einar Strande som fikk opp humøret i kirka. Se på Ingrid Sæbø og Tricia Boutté. Det sier seg sjøl hvem som har vokst opp i Måndalen og hvem som har sine musikalske røtter i New Orleans. Så langt unna som det nesten er mulig å komme. Slipp de to til på samme scene og se hva som skjer. Musikalsk nærhet og et musikalsk humør man må lete lenge etter. Det slo meg der jeg satt. Noen sliter med nedstemthet og et humør som befinner seg langt nede på kjellernivå. Legetimer og medikamenter har som mål å hjelpe på det.

New Orleans-musikk

Hvorfor ikke sende de på konsert som en del av terapien? At musikk og kulturopplevelser kan hjelpe på er viten kjent. Da burde kanskje det vært en langt mer brukt medisin. Publikum i den halvfulle domkirka vet hva jeg snakker om. Tricia Boutté er etter hvert blitt en kjent stemme og et kjent smil for det romsdalske publikum. New Orleans-dama som har gjort sunnmøring av seg er titt og ofte å høre, også når det er jazzfest i Molde. Sjøl om Ingrid Sæbø er fra distriktet er hun fortsatt ukjent for mange. 34-åringen fra Måndalen har satt sammen et band der musikk fra Tricia Bouttés New Orleans står i sentrum.

Saksofonisten fra Rauma har alltid hatt Askjell Molvær som sin store mentor. At pianisten og klarinettisten fra musikkmiljøet på Sunnmøre og Ytre Suløes jazz-ensemble, er viktig både for Ingrid og kvartettens hennes kom tydelig fram i domkirka. Dette var den ferske kvartettens andre konsert. Debutkonserten, som også førte til albumutgivelse, var i Vold kirke i Måndalen tidligere i år.

Sammen med Ingrid, Tricia og Askjell er også kontrabassist Tommy Hatrem. De som gikk glipp av kvartetten søndag kveld, får en ny mulighet i Alexdraparken på torsdag. Om Jens Arne Molvær dukker opp også der vites ikke. Når han hev seg med sammen med Ingrid Sæbøs kvartett vanket det stående applaus og trampeklapp fra domkirkas fornøyde publikum. Einar Strande og hans Storyville storband spiller i Alexandraparken på Moldejazzens aller første dag.