MIDSUND: I løpet av fredag og lørdag fikk Gangstad 15–20 henvendelser fra folk som var forferdet over hva de opplevde i sentrum av Midsund og rundt båthavna festivalkveldene.

Slåssing, fyll og blotting

– Det var fra folk som reagerte på slåssing, drikking, blotting, en fryktelig språkbruk og flere andre ting. Det var noen som provoserte hele tida og som ville lage bråk. Spark og slag mot ungdom og folk som ble sparket og slått mens de lå nede på bakken, og måtte berges av tilfeldig forbipasserende, sier Gangstad, som er rystet over det han har fått høre.

– Jeg snakket med noen som gikk imellom og stoppet en slåsskamp fredag kveld. De følte seg så truet etterpå at de turte ikke gå på festivalen lørdag.

– Mange av dem som kommer på festivalen er familiefolk som ligger med båtene i havna og har med seg små unger. Når dette foregår tett innpå dem så skjemmer det ut og ødelegger hele festivalopplevelsen for dem. Sånn kan vi ikke ha det, sier Gangstad.

Lovløst

Han krever nå at politiet er mer til stede under festivaldagene, så det ikke skjer noe mer alvorlig enn i helga, da folk bare ble lettere skadd i slåsskamper. Politiet var der i en begrenset tid både fredag og lørdag. Men det holder ikke i det hele tatt, mener Gangstad.

– Politiet var der en liten tur fredag og hadde promillekontroll. Etter mange telefoner kom de en tur på lørdag og var der en liten periode. Så reiste de og alt fortsatte som før. Tidvis er det nesten lovløse tilstander. Vi har ikke noen myndighet, og vaktselskapet til festivalen gjør en kjempejobb, men de har heller ingen myndighet.

Frykter konsekvensene

Midsundfestivalen ble arrangert fredag og lørdag, med om lag 600 personer inne på de mest besøkte konsertene. I tillegg kom det mange til Midsund som ikke var på festivalen, men besøkte havna og sentrum.

– Det som skjedde i helga er så langt unna det festivalen står for som det er mulig å komme. Vi er veldig stolt av festivalen, og dette skjer ikke inne på festivalområdet. Men sånn situasjoner var i helga så vil det enten ødelegge festivalen fordi folk vil ikke komme, eller så tar folk saka i egne hender. sier Gangstad.

– Jeg har ikke hørt noen snakke om det, men hvis dette fortsetter så frykter jeg det helt klart.

Planlegging

Gangstad mener det er helt unødvendig at situasjonen ble som den ble.

– Det er et spørsmål om planlegging. Politiet sier de må prioritere andre steder også, og selvfølgelig forstår vi det om skjer alvorlige ting andre steder. Men dette er jo ikke noe som kommer overraskende. De vet at det er festival disse to dagene, og da må politiet kunne planlegge etter det.

Gangstad peker på at politiet er gjort oppmerksomme på dette mange ganger. Noen år betalte kommunen politiet for å være til stede.

– Men vi kan ikke betale 60.000-70.000 kroner for at politiet skal være her. Det er ikke mye politiet trenger å være her ellers i året, Men da må de stille opp når vi trenger det, sier Gangstad, som har full forståelse for at folk blir provosert.

– Det provosere folk at det kommer politi hit, de blir gjort oppmerksom på at det er stoffbruk, viser bort noen fra Midsund sentrum, og så reiser de igjen. Reaksjonen fra folk er at hvis dette hadde skjedd i Molde så hadde de blitt tatt i arrest med en gang.

Reformen ingen bedring

Gangstad mener politireformen ikke har gjort situasjonen noe bedre.

– Det er absolutt ingen forbedring, sier Gangstad, som nå vil skrive et brev til politimesteren.

– Vi må ha et møte i god tid før neste festival, slik at vi får avklart at politiet kommer. For slik det er nå fungerer det ikke, sier Odd Helge Gangstad.