Molde: – Leger i spesialisering 1 (LIS 1) tok i september i fjor over for turnusordningen. Det er ingen hemmelighet at LIS 1-stillingene er en flaskehals for videre spesialisering, sier Sigrid Jensen som er tillitsvalgt på LIS 1 i Yngre legers forening ved Molde sjukehus og Silje Kvernberg som er vara. Begge jentene kjenner flere som ikke fikk plass på første inntak.

– En del står uten jobb, sier Jensen.

Flaskehals

Ida Monn Birkhaug er foretakstillitsvalgt i Yngre legers forening i Helse Møre og Romsdal. Hun problematiserer det på denne måten:

– Det er en flaskehals. Det er som vi vet mange nyutdanna om få plasser. De som opplever å ikke få plass på LIS 1 må dermed forsøke å skaffe seg erfaring for å skille seg ut ved neste opptak. Samtidig er det et økende behov for leger i spesialisering. I dag hentes det inn utenlandske leger fordi det ikke finnes nok leger med spesialistkompetanse her til lands. Det er en fortvilet situasjon for studentene og ulønnsomt for samfunnet, sier Birkhaug.

Må skille seg ut

Sigrid Jensen og Silje Kvernberg kom inn på LIS 1 på første forsøk, men begge hadde gjort en innsats for å stikke seg ut i søknadsprosessen.

– Jeg jobba to somre på midlertidig lisens. Jeg tror det hjalp meg da jeg søkte på LIS 1-stillinger, sier Jensen.

– Jeg jobba to somre som medisinstudent med lisens. I tillegg var jeg med på et forskningsprosjekt som handlet om Alzheimers sykdom i 3. klasse og et forskningsprosjekt om schizofreni i 5. og 6. klasse. Jeg er ganske sikker på at det hjalp meg med å få LIS 1-stilling, sier Kvernberg. Begge forteller at det er store søkermasser, der lite skiller.

– Noe av utfordringen med å skille oss er også at de som utdanner seg i Tromsø og Trondheim ikke har hatt karakterer, sier Jensen som sjøl utdannet seg i Trondheim.

– Som nyutdanna legestudent kan du jobbe i midlertidige vikariat. Du kan for eksempel få sommerjobb på et legekontor. Men vi ser og at nyutdanna hospiterer som studenter uten betaling for å bygge på CV-en, sier Birkhaug.

– Norsk medisinstudentforening (NMF) jobber for flere LIS 1-stillinger, sier Jensen.

Køene bygger seg opp

Jensen og Kvernberg tror konkurransen om plassene vil bli enda tøffere.

– Poenget med overgang fra trekningsbasert turnustjeneste til søknadsbaserte LIS 1-stillinger var å minske køene, men nå bygger de seg opp. Det blir også vanskeligere og vanskeligere for de nyutdanna som må konkurrere med flere og flere av dem som allerede har jobbet på CV-en etter at de ikke kom inn ved forrige opptak, eller det opptaket før der igjen, forteller Jensen og Kvernberg som begge gruet seg litt til søknadsprosessen.

Tøffere fra utlandet

Kvernberg mener de som har tatt utdannelsen i utlandet må jobbe ekstra hardt for å overbevise. Sjøl tok hun utdannelsen i Tsjekkia, og søkte på rundt 20 forskjellige LIS 1-stillinger.

– Vi var ti som søkte fra klassen min. Fire av oss kom inn på første forsøk og de andre måtte jobbe med CV-en et halvt år før neste opptak. Alle som søkte kom inn på andre forsøk. Sammenlikner vi klassen vår fra Praha med klasser jeg kjenner til fra Norge kan det se ut som det er lettere å komme inn på første forsøk med norsk utdanning, sier Kvernberg.

Bra oppfølging

– For å kvalitetssikre stillinga jobber LIS 1 etter en del læringsmål. Disse målene er under revisjon. Vi har krav på oppfølging for dem som er i LIS 1-stillinger, men det er ingen plikt til oppfølging av dem som ikke kommer inn på LIS 1, men som må skaffe erfaring på andre måter, sier Jensen.

– Alle LIS 1 har egen vegleder. Jeg jobber i psykiatrien nå og får veiledning omtrent en gang i uka. Vi får veldig bra oppfølging, forteller Kvernberg.

Trives i Molde

Jensen og Kvernberg forteller at de trives i Molde.

– Jeg tror det er populært å søke på sjukehuset i Molde siden det er et passe stort sjukehus. Du får en del ansvar der, men det er egen akuttavdeling her også, sier Jensen.

– Jeg og kjæresten min søkte både i Molde, Ålesund og Kristiansund. Det er veldig mye fine turområder her, sier Kvernberg.