GJEMNES: Rådmann Birgit Eliassen utsatte ferien for å jobbe videre med kommunereformen i sommer. Departementet skulle i utgangspunktet ha svaret på søknaden om grensejustering klart før ferien. Politikerne i Gjemnes ventet i det lengste. Mens en rekke andre saker ble avgjort, ble svaret til Gjemnes at vedtaket i søknaden om overflytting til nye Molde kommune for deler av kommunen blir utsatt til etter ferien.

Når skjer det?

– Om det betyr august eller seinere på høsten, er det ikke sagt noe om. Vi håper i beste fall på et svar i slutten av august eller begynnelsen av september. Noe må departementet komme fram til. Det haster både for indre del av Gjemnes og hele kommunen å få en endelig avklaring, sier Birgit Eliassen til Romsdals Budstikke.

Hun vil fortsette å jobbe i sommer, ferien får vente.

– Når jeg skal ha ferie, kan ikke ha stor interesse. Nå er vi opptatt av at departementet gjør det de har lovet og skynder seg med å svare, sier Birgit Eliassen.

Mange spørsmål

For Gjemnes er dette en svært krevende sak, som har skapt både sterkt engasjement og høg temperatur. Kan kommunen fortsatt stå på egne bein dersom det blir ja på søknaden fra Angvika om å bli en del av nye Molde? Vil resten av kommune da orientere seg nordover? Og hva med nominasjonsprosessene som er i full gang? I tillegg kommer hensynet til de ansatt i kommunen.

Med den uavklarte saka fra Gjemnes er det to saker om grensejustering som nå står igjen her i fylket. I tillegg til Gjemnes har Vågstranda Vel søkt om at Vågstranda og Hjelvika skal få bli en del av Vestnes kommune, men her har det vært klart hele tida at svar på dette ikke ville komme tidligst på høsten.

Folkeviljen?

Dagens Sandøy kommune blir splittet opp, men ikke slik innbyggerne på Ona og Sandøya ønsket. Det meste går til nye Ålesund, Orten blir overført til Aukra.

På Sunnmøre er det også justeringer. Bygda Bjørke går fra Ørsta til Volda. Men Liabygda, som geografisk splitter nye Fjord kommune på midten, får fortsette i Stranda kommune. Norddal får derimot ikke bli en del av Stranda, slik innbyggerne ønsket. De skal fortsatt tilhøre nye Fjord kommune, som består av Stordal og Norddal. Norddal er forresten den eneste kommunen som fremdeles har de opprinnelige grensene fra 1830-tallet.