Over 150 stilte opp på vandring langs den nye sjøfronten lørdag formiddag. På festforestillingen i Bjørnsonhuset etterpå var salen stappfull av folk. Her var det taler, foredrag og musikalske innslag. Musikeren og komponisten Daniel Herskedal (36) ble kåret til årets Molde-ambassadør, den nest yngste i rekka. Han tok turen fra København for å motta prisen, blant publikum møtte vi folk fra store deler av landet.

– Lær av Molde

– Utflytterdagen i Molde er noe vi må ha med oss. Opplegget er veldig bra, vi krysser av i kalenderen hvert år for en tur til Molde denne helga. At det legges tett opp til jazzfestivalen er også smart. Utflytterdagen burde være et forbilde for andre byer, sier Kjell og Inger-Marie Christoffersen fra Oslo.

Utflytterdagen har nå vært arrangert i 21 år. Inspirasjonen kom i sin tid fra Larvik, der den utflytta moldenseren Arne Legernes bodde. Der har de et liknende treff i bøkeskogen hver 1. pinsedag, og Arne Legernes tenkte at dette også kunne være noe for Molde.

Inspirasjon fra Larvik

– Jeg var med å starte Utflytterdagen, sier Arne Legernes (87) til Romsdals Budstikke. Han var i sin tid landslagsspiller i fotball, med 41 landskamper.

Dagens leder for Utflytterdagen er Anders Leikarnes, begge med røtter i Molde og Vikebukt.

Årets arrangement startet med vandring langs sjøfronten. Den var åpnet opp så mye som mulig, det startet med omvisning på sjøsida av det nye Brunvoll-kvartalet, der Arthur og Aud Brunvoll orienterte både om historien gjennom opp- og nedturer og dagens store byggeprosjekt.

Ola Gjendem ledet vandringen og krydret den med historier og faktaopplysninger. Ved stoppestedet på Torget lovet ordfører Torgeir Dahl at dette skal bli en magnet for alle, både barn, voksne og eldre.

Patriotisme

Patriotismen nådde et høgdepunkt da Olav Nausthaug leste opp sitt dikt til Molde «I e moldenser i», til munter humring fra publikum.

Mange utflyttere vi møtte har hatt viktige funksjoner i Molde. En av disse er teatersjef Carl Morten Amundsen.

– Jeg må alltid tilbake til Molde på besøk. Men mitt første møte med byen var fælt. Jeg var innlosjert på Hotel Molde, første oppgave var å få budsjettet i balanse. Det var ikke lett, og jeg angret bittert. Men det snudde fort. Jeg fikk mange flotte år her i byen, høgdepunktet var da det bestemt å bygge kulturhuset Plassen. Da skålte vi med sjampanje på Rådhusplassen, smiler Amundsen.

En annen som satte merke etter seg, var redaktør Thor Bjarne Bore. Han kom til en nedslitt Romsdals Budstikke, ble her i fire år, og fikk sammen med Øivind Norborg snudd utviklingen for RB til det positive.