AUKRA: Eierne av Vikenco, som driver med slakting, foredling og salg av laks og ørret, har kunnet glede seg over svært gode resultater de seinere åra.

– Vi er godt fornøyd med resultatet for 2017. Vi kan ikke klage, sier administrerende direktør og medeier Per Olav Mevold.

I 2016 var omsetningen 1,4 milliarder kroner og resultat før skatt 37,3 millioner kroner.

Vikenco hadde i fjor 115 årsverk.

– Hva skyldes den sterke omsetningsveksten?

– Omsetningsøkningen er et resultat av økte priser og økt produksjon, sier Per Olav Mevold.

– Hvor stor omsetning regner du med i år?

– Det er litt tidlig å si ennå, men vi regner med et sted mellom 1,5 og 1,7 milliarder kroner. Det kommer an på hvordan prisene utvikler seg.

– Hvordan er utsiktene framover?

– Utsiktene for bransjen generelt ser bra ut. Det er gode priser og gode vilkår for oppdrettere, med et bra sug i markedet. Det ser lyst ut framover, sier Per Olav Mevold.

Salmar største aksjonær

Bak Vikenco står laksegiganten Salmar ASA på Frøya med 51 prosent, og Romsdalsfisk AS med 49 prosent.

Romsdalsfisk eies av Jonny Småge og Per Olav Mevold gjennom Mevold Invest AS med 34,85 prosent hver, og Kristofer Reiten gjennom Bortebakken AS med 30,29 prosent.

Egne kunder

Vikenco leverer all fisk til egne kunder. 75 prosent av omset-

ningen går til eksport og 25 prosent innenlands.

– Hvilke marked er de viktigste?

– Vi konsentrerer oss om innlandsmarkedet i Norge, USA og Fjerne Østen. Vi har spesialisert oss på flymarkedet, med fersk flysendt fisk, sier han.

Det går fisk med biler fra Vikenco til Gardermoen og andre store flyplasser i Europa, som København og Amsterdam, for videre transport til USA og Fjerne Østen.

– Vi er avhengig av å rekke tak i de store passasjerflyene, som er viktigste transportmiddelet vårt, sier Mevold.

– Hvordan påvirker det som nå skjer i internasjonal handel, med nye tollmurer og fare for handelskrig, Vikenco?

– Det er skremmende hvis tollbarrierene begynner å utvikle seg. Det har vi tidligere vært borte i både i Europa og USA. Vi vet hvilken effekt det har. Vi liker ikke utviklingen som holder på å skje nå. Økte tollbarrierer vil skape uro i markedet. Uro og usikkerhet er det verste, sier Mevold, som håper at fisk skal bli skånet for handelskrig.

Null utbytte

Mens Vikenco-eierne for 2016 hentet ut 20 millioner kroner i utbytte, tok de for 2017 ikke ut noe. Hele overskuddet er tilført selskapets egenkapital.

– Det er gjort litt med tanke på at vi har planer om ei større utbygging. Vi ser behov for å holde igjen en del kapital i selskapet, sier Per Olav Mevold.

115 årsverk: Vikenco hadde i fjor 115 årsverk. Foto: AlGunn E. Aarønes