Det er turgåer Eva Havnes fra Tornes som serverer denne treffende inngangen. Hun er på tur i forbløffende Børresdalen i Fræna sammen med bekjente fra Oslo.

– Det er jo bare så vakkert her. For et turmål! utbryter Yvonne Stovner fra Oslo.

Ser tropisk ut

Vi treffer turgåerne i nærheten av Kilden, cirka 400 meter over havet øverst i Børresdalen. Dalen ser nesten litt «tropisk» ut. Det er ekstremt grønt og frodig. Små fosser og bekker overalt. En bortgjemt perle, som mange fortsatt ikke vet om. Men i år er Børresbu med på Stikk ut!-menyen, så det glade budskap om Børresdalen begynner å spre seg på sosiale medier.

For å komme til Børresdalen må du ta av på Myrbostad og kjøre opp til Moxy-land. Altså der dumperprodusenten Doosan holder til. Ta til venstre rett før fabrikken og kjør noen hundre meter mot turparkeringen. Området er skiltet. Du kan ikke ta feil, egentlig.

Perfekt familietur

Fra turparkeringen er det 3,5 kilometer å gå inn til Børresbu. Det er den perfekte familietur. Det første stykket går langs en veldig bra grusveg, så kommer man inn i selve eventyrdalen. For det er det Børresdalen er. Det er en dal med veldig mye «ekstrautstyr». Vi kommer tilbake til det.

Romsdals Budstikke har flere ganger fått tips om Børresdalen. At det er en driftig, kreativ og særs nevenyttig sunnmøring som står bak dalens oppblomstring som turmål. Frode Hjelle (bosatt i Elnesvågen) vil ikke være med på bilde, men sier følgende om sitt store engasjement for Børresdalen.

– Jeg vokste opp i en trang dal på Sunnmøre. Børresdalen minner meg litt om heimplassen. Jeg tenkte at det ville være synd om den spesielle plassen der Børresbu nå står, med flotte ospetrær og fem bekker, bare skulle gro igjen. Så har det ene tatt det andre. Man blir jo litt oppøst av folks begeistring, sier Frode Hjelle til Romsdals Budstikke.

Har holdt på i ni år

Det ene har åpenbart tatt det andre, ja. Frode har holdt på i ni år i det stille. Han har ryddet og kvistet hele dalen, stien til Børresbu framstår som strøken. Hytta har et herlig særpreg og er åpen for alle. Man kan til og med overnatte.

Frode Hjelle har også laget en rekke artige rasteplasser. Han har lagd og satt opp fine skilt med navn, informasjon og dikt. Det er lagd en egen elvesti nederst i dalen. Frode har demmet opp bekken og laget flotte dammer lenger oppi lia. Det er et eget område for vannleik der barna kan prøve ut sluser og skovhjul. Det er badekulper og nydelige fosser både her og der. Det er satt ut figurer og det er benker og hengekøyer. Pluss, pluss, pluss.

Mange turmuligheter videre

Det er mye humor og glede i Børresdalen. Samt praktfull natur. Og turmuligheter i alle retninger, både mot Sleppskaret, Haukåsdalen, Trollvatna og over til Trollkirka. Det ligger mye informasjon på nett, det er bare å google Børresdalen.

– Frode er en Petter Smart, en kjemperessurs som ordner alt. Han er superflink. At noen tar eierskap i et turmål og ordner til så mye ekstra som det Frode har gjort, er bare enestående. Folk er begeistret. Det hører jeg på alle tilbakemeldingene fra Børresbu og Børresdalen. Det er ei bortgjemt perle som byr på et oppkomme av fine opplevelser for hele familien, sier folkehelsekoordinator Ragnhild Aas i Fræna kommune.

Har det på g: En god kvil i Draumehagen, et stykke oppi lia i Børresdalen. Hengekøyer med utsikt mot den bratte Talstadhesten. Alle foto: Eirik Heen Foto: Eirik Heen
Børresbu: Populær og særpreget hytte som også er Stikk Ut! Foto: Eirik Heen
Mange fine skilt: En tur til Børresdalen er alltid godt skiltet og veldig innholdsrikt. Dalen byr på mange artige overraskelser. Foto: Eirik Heen
Børresbu: Riktig så trivelig lita hytte, åpen for alle. Foto: Eirik Heen
Sande ord: Dikt signert Jakob Sande er satt opp i Børresdalen av Frode Hjelle, tusenkunstneren som har omformet dalen. Foto: Eirik Heen
Fossende turglede: Fra øverst i Børresdalen, mot Freneidet. Foto: Eirik Heen
Mange muligheter videre: Fra dammen ved Børresbu, Her er det skiltet videre til et vell av opplevelser. Foto: Eirik Heen