Ifølge Molde kommunes egen rapportering per 31. mai i år hadde 16 av 32 pasienter på Kirkebakken korttidsavdeling vedtak om langtidsplass og ventet på å bli overflyttet til langtidsinstitusjon. Tre av åtte pasienter med vedtak om langtidsplass lå på korttidsavdelingen på Råkhaugen.

– Kirkebakken er i utgangspunktet en korttids-, rehabiliterings- og avlastningsinstitusjon. Men vi har likevel måttet benytte korttidsplasser til personer med vedtak om langtidsplass, bekrefter Margret Rødberg, rådgiver ved Seksjon pleie og omsorg i Molde kommune.

– Hva forteller dette dere?

– Det kan tyde på at vi har for få langtidsplasser. Også i utkastet til ny helse- og omsorgsplan kommer det fram at det er behov for nye langtidsplasser. Som en av forklaringene på situasjonen, sier hun.

– Hvor lenge ligger man i snitt på korttidsplass med langtidsvedtak?

– Det kan nok dreie seg om noen måneder, sier Rødberg.

Ny plan på gang

Arbeidet med tidenes største plan for helse og omsorg i Molde, «Mitt liv – mine valg – min tjeneste» 2018-2025, ble ferdig i begynnelsen av juni. Den slår fast at kommunen må sette inn støtet i begge ender av omsorgstrappa: både på forebyggende tiltak men også utbygging av heldøgns omsorgstilbud. Plana ble sendt ut på offentlig høring 6. juni, og høringsfristen er 10. august. Planen skal vedtas av politikerne i oktober.

Dagens helse- og omsorgsplan fra 2013, «Lengst mulig i eget heim»», gjelder til 2020. Da la man ned 16 sjukeheimsplasser og styrket heimesjukepleien, men over tid har kommunen erkjent at antall sjukeheimsplasser må opp.

Romsdals Budstikke har tidligere omtalt at en videreføring av dagens dekningsgrad for gruppa elder over 80 år tilsier et behov for rundt 30 nye sjukeheimsplasser fram mot 2025, i tillegg til utvidelse av Råkhaugen.