Robek er statens register over kommuner som sliter med økonomien – er i såkalt økonomisk ubalanse. For Robek-kommunene  betyr det mindre økonomisk frihet fordi fylkesmannen må godkjenne alle nye låneopptak. Ifølge Fylkesmannen i Møre og Romsdal har Midsund havnet på lista fordi de ikke greide å dekke inn underskuddet fra 2016 i løpet av 2017.

Formalitet

– Ingen dramatikk, sier Midsund-rådmann Ketil Ugelvik.

– Dette dreier seg i stor grad om formaliteter. Kommunen hadde et underskudd i 2016 på 670.000 kroner. Kommunestyret gjorde vedtak om at det skulle dekkes inn ved utgangen av 2017. Men i 2017 fikk vi et vesentlig større underskudd på fire millioner kroner fordi et større tilskudd falt bort. Dermed greide vi ikke å betale ned og havnet altså på Robek, sier Ugelvik.

– Administrativt og politisk har vi vært klar over at dette ville skje, så vi er forberedt.

– Hvordan vil innbyggerne merke at kommunen er på Robek-lista?

– De vil ikke merke noe utover at kommunens driftsbudsjett blir stramt en periode, sier Ugelvik.

Tabbe

Heller ikke Midsund-ordfører Odd Helge Gangstad ser noen stor dramatikk i at kommunen er på Robek-lista igjen. Han kaller det hele en tabbe.

– Vi gjorde en tabbe da vi ga oss selv ett år på å betale ned underskuddet i 2016. Hadde vi gitt oss selv to år så hadde vi sluppet Robek, sier Gangstad til Romsdals Budstikke.

Nye Molde

Midsund blir en del av Nye Molde kommune fra 2020. Gangstad mener kommunen da skal være i balanse.

- Vi har god kontroll og vil ikke dra med oss dette inn i den nye kommunen.