Mens de voksne har sju høge tinder å bestige for å kunne kalle seg Fjelldronning eller Fjellkonge, finnes det også sju fjell for de under 14 år. De to seksåringene Silje Fallgren og Julian Jonassen besteg begge sin andre av disse toppene på Grisetskolten i Innfjorden.

– Ja, jeg har vært på et av de andre fjellene før, men jeg husker ikke navnet, sier Silje Fallgren på toppen.

– Samme her. Nå er jeg skikkelig tørst. Heldigvis fikk jeg en slurk vann av en av de som skulle hoppe, sier Julian Jonassen.

Tirsdagens tur gikk samtidig som World Base Race. En uvanlig blanding av barn og basehoppere besteg fjellet, og noen av de unge fikk også se hopperne i aksjon.

Bra for voksne med høgdeskrekk

Siden 2009 har de under 14 år som kan dokumentere at de har vært på Nesaksla (715 moh), Torvikveten (502 moh), Tarløysa (1086 moh), Grisetskolten (1066 moh), Kjøsen (1117 moh), Storhaugen (745 moh) og Moanebba (757 moh) smykke seg med prinsesse- og prinsetittelen. Fredag arrangerer Fjellfestivalen tur til sistnevnte med avgang klokka 11.

– Vi setter alltid opp to av disse turene i løpet av festivalen. Tanken er at da kan ungene klare å bli fjellprinsesse og fjellprins på tre-fire år. Men disse turene er populære også ellers, sier festivalsjef Solrun Sylte.

Hun mener disse turene også kan være gode alternativ for voksne som får frynsete nerver på de høgeste toppene.

– Ja, og det er kjempefine turer. Som tirsdagens tur til Grisetskolten. Det er jo ikke noen kort tur, så det vil jeg absolutt anbefale, sier hun.

Hun har en trist nyhet til de over 14 år:

– Det går riktignok ikke an å kjøpe fjellprinsesse- og fjellprins-skjortene for voksne, men det er kanskje ikke det viktigste!

Uvanlig fint vær

For resten av festivalen har hun imidlertid bare hyggelige ting å si.

– Vi har strålende vær, og fikk en veldig bra start på Bøstølen. Ellers er det full aktivitet både på fjellet og i sentrum. Folk er blide og fornøyde. Og det er ekstra godt å slippe å bekymre seg for været, det er vi ikke vant til, sier Sylte.

– Får du gått på fjellet sjøl?

– Nei, for meg er det bare kontorsitting natt og dag, sier festivalsjef for Norsk Fjellfestival Solrun Sylte.

Trenger Julian Jonassen bevis på at han har vært på Grisetskolten trenger han bare å kjøpe avisa. Foto: Kristian Havnes Klemetzen
Både barn og basehoppere la turen til Grisetskolten under Fjellfestivalen. Erin Shutes kommer fra USA, bor i Sveits og ga bort drikkevannet sitt til kommende fjellprinser før hun skulle hoppe. Foto: Kristian Havnes Klemetzen