15. april 2018 skjedde det uvirkelige i Werner Danielsen sitt liv. I Hua Hin, Thailand. Isfjordingen koste seg i det varme havet utenfor et av byens kloster da han brått ble angrepet. Det ble et blodig drama i ferieparadis.

– Jeg lå og plasket på rygg i de forholdsvis store bølgene. Dette er et stykke unna den store badestranda i Hua Hin, utenfor noen berg. Jeg ante fred og ingen fare. Det var 27-28 grader i havet og en nydelig tilværelse. Så kjente jeg bare at det hogg til i foten. Jeg ble kastet rundt som ei filledukke. Haien prøvde rett og slett å rive av fotbladet.

Fikk ikke panikk

– Foten ble påført tre kraftige bitt. Jeg var redd for å miste foten. Jeg var i livsfare. Det var et utenkelig scenario. Jeg ble skrekkslagen og fryktet nye angrep, særlig med tanke på alt blodet. Heldigvis fikk jeg ikke panikk. Jeg måtte bevare roen for å kunne berge meg i land, sier Werner Danielsen til Romsdals Budstikke.

Vakte stor oppsikt

Han har fortalt historien før, både i norske og i thailandske medier. Det vakte stor oppsikt i Hua Hin at en turist ble angrepet av hai. Meget dårlige nyheter for en by som livnærer seg av turisme. Sist haiangrep var visstnok for 37 år siden. Isfjordingen havnet til de grader i medienes søkelys mens han lå innlagt på Bangkok hospital i Hua Hin.

– Ekspertene tror ikke at det var et reelt angrep for å drepe, men mer at haien ønsket å sjekke ut hva slags skapning dette var. Hvis det var et reelt angrep hadde nok haien kommet tilbake og gjort jobben ferdig. Ekspertene tror at det er snakk om en oksehai, en meget farlig art. For min del tenkte jeg hai med en gang jeg kjente det første bittet. Det kan umulig være andre fiskearter som kan hugge til så kraftig. Da jeg løftet opp foten og så blodet sprute i alle retninger, var jeg ikke i tvil. Jeg var faktisk bitt av en hai!

Likte ikke foten

– Men jeg kom meg sakte, men sikkert til land. Og haien angrep ikke igjen. Jeg er glad for at det var meg som ble angrepet, og ikke ungene som svømte rundt ikke så langt unna. Da hadde det nok ikke gått så bra. Haien likte tydeligvis ikke smaken av foten min. Godt er det, sier 54-åringen.

Vi sitter i hagen utenfor foreldrenes hus, som er nærmeste nabo til bedehuset i Isfjorden. Werner serverer kaffe. Og litt av en historie. Han kom hjem til Norge 1. juli.

Samboer i Thailand

Werner har samboer i Thailand og har besøkt landet jevnlig i en årrekke. Denne gangen ble han ekstra lenge i Thailand, for at foten skulle få mest mulig ro etter at han var utskrevet fra sjukehus.

Werner var spesielt redd for infeksjon. Han gikk på antibiotika i halvannen måned. Det ble sydd et stort antall sting for å lappe sammen foten igjen. Sener og nerver var ødelagt. Og er det fortsatt.

Fortsatt ikke helt grodd

– Jeg er ikke ukjent med helseplager. Store ryggsmerter førte til at jeg ble uføretrygdet. Det er også derfor det gjør så godt for meg å tilbringe vinteren i Thailand. Varmen har mye å si. Bading. Slike ting. Men det var ikke mye helsebringende denne gangen. Såret oppå fotbladet har ennå ikke grodd. Jeg mangler følelse i store deler av fotbladet. Det er dårlig med bevegelse i tærne. Haien kappet av en god del viktige sener, så da blir det vel sånn. Men jeg har tro på at dette skal komme seg gradvis. Akkurat nå halter jeg kraftig og har kun følelse i hælen, men det kunne jo gått mye verre, sier Werner Danielsen.

Hadde mareritt

Han er en tøffing som har vært ute ei vinternatt før. Livet har gitt så ymse med erfaringer. Den første uka våknet han dyvåt av svette og hadde mareritt om haiangrepet. Nå sover han bedre om nettene. Han har jobbet mye med seg sjøl. Og snakket mye om det som skjedde med andre. Det er terapi. Werner har tro på at han skal greie å komme seg på rett kjøl igjen for egen maskin. Hjemme i Isfjorden er forutsetningene gode for å bygge seg opp igjen etter sjokkopplevelsen i Hua Hin.

– Det er godt å være hjemme igjen. Isfjorden er trygt og godt. Garantert fritt for hai. Godt humør og galgenhumor er viktig medisin for meg. Nå ser jeg på episoden i Thailand som et hendelig uhell. Jeg var inne på haiens territorium, uten å vite det. Og jeg var tross alt særdeles heldig.

Glad i Thailand

Werner elsker Thailand. Han skal reise tilbake mange ganger, for varmen og for folket. Og han kommer til å bade igjen. Lynet slår ikke ned samme sted to ganger.

– Thailand og Norge er to forskjellige verdener. Jeg er så heldig at jeg får oppholde meg i begge. Nærheten til folk og natur er fantastisk der nede. Smilets land. Men Thailand er finere på bilder enn det er i virkeligheten. Norge er like fint i virkeligheten som på bilder. Jeg nyter virkelig synet av den mektige naturen som omgir meg her i Isfjorden.