Det ble tatt i bruk i 2016, etter en omfattende oppussing og renovering. Salget av de to gamle bedehusene ga 1,7 millioner i inntekt, i tillegg kom pengegaver fra folk og 800.000 kroner på bok. En gavmild kommune og omfattende dugnadsinnsats gjorde at forsamlingshuset var gjeldfritt da det ble åpnet.

Konfeksjonsindustrien i Tomrefjord har hatt en sterk posisjon, med Tomren Fabrikker som flaggskip. I 1972 bygde Lie-Ko-Fa ny konfeksjonsfabrikk, som de solgte til andre i 1984. Norsk konfeksjonsindustri møtte stadig tøffere konkurranse fra utlandet, og driften ved fabrikken på Lid opphørte. Vestnes kommune overtok bygget i 1993, det ble brukt til barnehage og dagsenter for eldre før dørene ble stengt for godt.

Bedehuset på Vik var gammelt og slitt og ble solgt for 200.000. Inne i Tomra hadde Langsten behov for mer areal. De kjøpte bedehuset der for 1,5 millioner i 2012.

Artikkelen fortsetter under bildet.

STOLTE AV HUSET: Styremedlemmene i Tomrefjord kristne forsamlingshus. Fra venstre Ellen Taklo, Haldis Vestre, Audbjørg Gjerde Lippert, Hans Frafjord, Olav Egil Tomren og Arild Hustad. Foto: Olav Skjegstad

Vurderte alternativ

Tanken om et nytt forsamlingshus i kristen regi i Tomrefjord kom på 90-tallet. Nybygg ble vurdert, men det ville bli veldig dyrt. Da var det Kirsten Gjelsten, mor til Bjørn Rune, som tok kontakt med Hans Frafjord og lurte på om ikke bygningen til Lie-Ko-Fa kunne være aktuell som forsamlingshus.

Fikk det for ei krone

Det ble tatt kontakt med kommunen, og ordfører Geir Inge Lien bekreftet at huset var til salgs. Det var tidligere kjøpt av Vestnes kommune for 700.000 kroner.

– Etter at bedehuset i Tomra var solgt, kom det fart i arbeidet. Området på Lid var regulert til industri, her måtte det omregulering til. Det gikk greit. Vi spurte samtidig alle naboene om det var greit at vi ville lage et forsamlingshus her, responsen var entydig positiv. Kommunen var også svært velvillig. Vi fikk også overta huset for ei krone. Den er forresten ikke betalt tilbake, dette er den eneste gjelda vi har i dag, forteller styreleder Hans Frafjord.

Mange bekker små

Bygdefolk har bidratt både med dugnadsarbeid og pengegaver; store og små.

– Mange enkeltpersoner som bidratt med pengegaver. Da vi fant ut at vi ville ha tårn på huset, gikk en privatperson inn og sponset dette. Skal man få til noe, må man stå på. Det krever både raushet og romslighet, sier Hans Frafjord.

Artikkelen fortsetter under bildet.

POPULÆR MØTEPLASS: Tomrefjord kristne forsamlingshus er resultat av stor dugnadsinnsats. Her er sentrale folk i styret. Audbjørg Gjerde Lippert ved pianoet. Bak fra venstre Olav Egil Tomren, Arild Hustad, Haldis Vestre, Ellen Taklo og Hans Frafjord. Foto: Olav Skjegstad

Det var mye som måtte gjøres, både på fasade og innvendig. Men folk gikk løs med krum nakke, dette skulle man få til. Når man går gjennom forsamlingshuset i dag, blir man imponert over hva de har fått til. Imponert ble også biskop Ingeborg Midttømme, da hun var gjest under åpningen. Huset har en grunnflate på 300 kvadratmeter og er innredet i to etasjer.

– Folk blir overrasket når de kommer inn her for første gang. Dette er et sted der det er godt å være, sier Olav Egil Tomren.

Ett av spørsmålene som tidlig reiste seg var hva skal huset hete. Det kom inn mange forslag, og man endte opp med Tomrefjord kristne forsamlingshus, et langt og litt tungt navn. Noen ville kalle det bare bedehuset, og det er mange som bruker dette i dag. Men det er mye mer enn et bedehus, her er alle velkomne uansett livssyn, forklarer styremedlem Audbjørg Gjerde Lippert.

Huset for alle

– Huset fungerer både som bedehus, kirkerom, undervisningslokale for konfirmantene, festlokale med utleie og møterom for alle som ønsker det. Vi har én klar restriksjon: Huset skal være alkoholfritt, forteller Audbjørg Gjerde Lippert.

Siden svært mye er basert på dugnad, er også driftsbudsjettet overkommelig. De største utgiftspostene er strøm og forsikring. Driftsbudsjettet for huset er på beskjedne 70.000 kroner i året, noe som blir dekt av givertjenesten.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SANGEN ER VIKTIG: Barna i Tirsdagsklubben synger av full hals. Foto: Olav Skjegstad

Da vi var innom en fin vårdag i mai, var Tirsdagsklubben samlet til siste treff før ferien. Dette er et tilbud til barn i alderen fem til ti år, der man driver med ulike aktiviteter.

– Dette er en fantastisk fin plass å være for oss, både barna og vi voksne stortrives her. Vi var så ivrige på å komme inn at vi tok i bruk et rom i underetasjen før hele huset var ferdig, sier Sølvi Heggdal, en av lederne i Tirsdagsklubben.

Ildsjelene bak Tomrefjord kristne forsamlingshus kan nå puste ut etter vel utført jobb. Men behovet for dugnad er fortsatt til stede, det er mye å gjøre ved å drive et slikt hus. Men har de noen ønsker for tida som kommer?

– Vi ønsker at huset skal bli brukt. Vi kunne også tenkt oss et nytt skikkelig lydanlegg, er svaret fra styremedlemmene vi møtte.