Rolls-Royce er en svært viktig samarbeidspartner for I.P. Huse. Ved vinsjprodusenten på Harøya, som har 115 ansatte og er verdens desidert største innenfor sin nisje, har det knyttet seg betydelig spenning til hvem som ville bli den nye eieren av Rolls-Royce Marine, etter at det britiske konsernet la ut divisjonen for salg.

Norsk eier

– Vi ser positivt på at det kommer inn en norsk eier i Rolls-Royce Marine. Vi regner med å få gode samtaler med Kongsberg Gruppen når det kommer så langt. Det var viktig å få denne saken avgjort, slik at vi kan jobbe videre med utgangspunkt i den nye løsninga som kom, sier Morten Hopland, som ikke visste noe om kjøpet før det ble kjent fredag.

– Vi visste ingen ting før pressemeldinga kom, og har ikke fått områdd oss så veldig mye. Vi vet at slike saker tar tid å gjennomføre, sier Morten Hopland.

Staten eier 50,1 prosent av Kongsberg Gruppen.

– For dere var kanskje en solid industriell norsk eier å foretrekke framfor et utenlandsk investeringsfond?

– Absolutt. Nå vet vi at vi får inn eiere som kjenner industrien og kjenner de samme markedene som vi jobber i. Vi kjenner mange i Kongsberg Gruppen, og har et veldig god forhold til dem fra før, sier Morten Hopland.

Blant virksomhetene Rolls-Royce Marine eier på Sunnmøre, er Hydraulik Brattvåg i Haram, som har en felles forhistorie med I.P. Huse AS. Hydraulik Brattvåg ble etablert av Ingebrigt P. Huse i 1941.

Eivind Reiten styreleder

Rolls-Royce Commercial Marine er i avtalen verdsatt til 5,3 milliarder kroner. Staten bidrar med 2,5 milliarder kroner til kjøpet. Den endelige kjøpesummen er ikke bestemt.

– Maritim industri har de siste årene opplevd krevende markedsforhold, og selv om det fortsatt er usikkerhet, forventer vi at markedet står overfor vekst hvor teknologi og innovasjon vil være sentrale drivere, sier styreleder Eivind Reiten i Kongsberg Gruppen ASA i børsmeldinga.

3.600 ansatte

Rolls-Royce Commercial Marine har om lag 3.600 ansatte og hadde en omsetning på om lag 8,9 milliarder kroner i fjor. Kongsberg Gruppen har 7.000 ansatte og omsatte i fjor for 14,5 milliarder kroner.

Den delvis statseide Kongsberggruppen sier den skal hente inn ny kapital for å finansiere kjøpet. Næringsdepartementet vil bidra med 2,5 milliarder kroner.

– Viktig, sier næringsministeren

– Dette er en viktig sak for Kongsberg Gruppen, Rolls-Royce Commercial Marine og den norske maritime næringa. Begge selskapene er i dag verdensledende på sine områder. De har mange ansatte i Norge, samtidig som de har bred internasjonal virksomhet, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

Han sier videre at beslutninga om oppkjøpet og kapitalutvidelsen er styrets beslutning. Tilskuddet fra staten er avhengig av tilslutning fra Stortinget.

Administrerende direktør Morten Hopland i I.P. Huse AS. Foto: Svein Ove Søholt