Sola stråler varmt over Skjevik barne- og ungdomsskole og hoppbakken rett bak. Men 21 menn, kvinner og unge har søkt skyggen i sløydsalen denne tirsdagskvelden. Der sitter de ved sløydbenker, maskiner og bord, bøyd over sine prosjekt: De pusser knivskaft, tegner skisser, graverer i sølv og lær, former beslag og slirer. På borda ligger vakre kniver i rekker, hver av dem den eneste i sitt slag.

Else Ohren sa ja til å være leder da hun ble pensjonist.

– Hvorfor knivmakeri?

– Jeg sto på stand på Dyregod-dagane, rett ved knivforeningen. Jeg og ei anna dame syns det så spennende ut, og meldte oss inn, sier Ohren, som gikk husflidsskolen på Kviltorp på 70-tallet.

– Jeg er håndarbeidsmenneske, og liker å skape ting. Jeg har alltid likt sånt arbeid, sier hun.

Artikkelen fortsetter under bildet.

TRIVES: 1. rekke f.v.: Ellen Kristvik, Laila Maridal, Else Karin Ohren, Solveig Voldsund. 2. rekke f.v.: Jonny Folland, Per Inge Nerlandsrem, Per Otto Helset, Leif Nøsen, Patrik Alstadsæter, Lodve Moen, Alfred Gundersen, Steinar Roe Eidhammer. 3. rekke f.v.: Johan Sandberg, Kjell Borgen, Terje Nygård, Svein Leikvangmoen, Ola Halsen, Sivert Gravem, Harald Glærum, Alf Bøe, Magne Aafløy, Olav Nordhaug Foto: Marit Heiene

Smed og fødselshjelper

En av klubbens to smeder, Leif Nøsen, har rekker med skinnende knivblad på benken. Han var foreningens fødselshjelper i 1990, etter en kursannonse i Budstikka.

– Visjonen vår er «høgt under taket», vi vil ha kvinner og menn, voksne og unge. For å få til det, har vi kjørt knivkurs for bare kvinner, sier Nøsen.

7 kvinner blant cirka 40 medlemmer, er mange. Øystein Køhn, redaktør i Knivbladet i Norsk knivforening, sier lokale lag har meget få kvinnelige medlemmer, for ikke å snakke om ledere:

– Bare Øyene Knivlag har, eller hadde, kvinnelig leder, så vidt jeg vet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

PRAKTKNIVER: Medlemmene har vunnet mange priser. Her er Johan Sandbergs verk, med monogram i gull, og innfelt foto av konfirmant som får kniv i gave. Laget har 1–2 knivkurs i året. Foto: Marit Heiene

Knivfamilie

Ellen Kristvik pusser knivskaft, med husbond Lodve Moen og barnebarn Patrik Alstadsæter (14) ved samme bord. Bestemor ble tent som lærer:

– Jeg prøvde å lage kniver i en klasse, ut fra læreboka. Det var så artig at jeg fikk lyst å lære mer, og tok kvinnekurset. Det er veldig fint å være, særlig med Patrik med.

Barnebarnet er i gang med sin fjerde kniv:

– Det er morsomt og lærerikt, sier han

Johan Sandberg er blant mange som legger stor flid i arbeidet med kniver som i salg ville kostet flere titalls tusen:

– Jeg syns det er viktig å ta vare på dette gamle håndverket. Jernet kom for 2.500 år siden, så knivmakeri er blant de eldste håndverkene vi har.