Stephen Miller fra Australia tok med seg «sup» da han ble med kona til Molde i 2010. I juni startet han en klubb for å spre brettsporten - og lørdag inviterer han til åpen dag.

Stående padling på brett kan gjøres under de fleste forhold hele året. Er det bølger eller vind kan man bygge opp fart, men er det stille på vannet kan man gjøre yoga eller liknende på brettet. Sporten kommer opprinnelig fra Hawaii, men har spredt seg rundt hele verden, forteller Stephen Miller (55).

Australieren innrømmer at han var en typisk surfegutt med langt hår på sine yngre dager i heimlandet. Det var surfing og livredning han drev med. Han spilte også australsk fotball på høgt nivå, men etter hele 26 operasjoner i det venstre kneet og bytte av høgre hofte måtte han gi seg. Miller måtte starte letingen etter en ny hobby. Løsningen ble sup.

– Jeg måtte gjøre noe – og kneet mitt tålte dette. Sporten er ekstremt bra som rehabilitering. Det er en av få sporter jeg kan holde på med. Nå vil jeg dele sporten med alle her i Molde, sier Miller.

Kjærligheten førte ham hit

– Kona dro meg etter hestehalen tilbake til Norge i 2010. Da flyttet vi hit til Molde som er hennes heimsted. Før det bodde vi åtte år sammen i Glenelg sør i Australia, sier Miller som nå har byttet ut hestehalen med blank skalle.

Han ble overrasket over at det ikke var et miljø for sup i Molde.

– Jeg lette etter det, men fant ingenting. Ingen solgte brett eller noen ting. Det er jo litt rart når man ser hvor gode mulighetene er her. Nå de siste to-tre åra har interessen eksplodert og det har vokst fram et miljø i Oslo og Tromsø, sier Miller som nå har fire barn sammen med Christina Strømme Kavli fra Molde.

Sikkerhet først

Når firebarnsfaren Miller snakker om sporten smiler han mye, men han kommer alltid tilbake til sikkerheten i vannet. Etter mange skader sjøl er australieren opptatt av at andre ikke skal skade seg.

– Sporten tar det ikke lang tid å lære seg, men sikkerheten vil alltid være alfa og omega for meg. I vannet lærer man å kontrollere brettet på 10–15 minutt, men før det har de som kommer til oss tatt et vannsikkerhetskurs, forteller Miller som til daglig jobber fulltid i Moldebadet med blant annet sikkerhetsopplæring.

Australieren har nå investert i 10 brett, årer og sikkerhetsutstyr. Nå venter han bare på at enda flere skal få øynene opp for sporten. Over 200 har meldt interesse og over 60 har allerede testet ut et brett. Han er opptatt av å kunne drive med sporten sammen med enda flere og sier det slik:

– Vi gjør ikke dette for å tjene penger. Det hadde ikke gått. Vi prøver å spre sporten og bygge opp en kultur for sporten her i Molde. Dette er en idrett en kan drive med året rundt, men vintersesongen har de beste bølgene. Nå rekrutterer vi nye medlemmer og vil gjerne ha tak i de unge. Vi bruker Facebook for å holde kontakt med medlemmene av klubben og det fungerer bra.

Åpen dag

Lørdag er det åpen dag for dem som er nysgjerrige på sporten og for dem som vurderer å bli medlem. Ifølge Facebook-siden deres, «Molde SUP Crew», vil det pågå fra 11.00 til 14.00 ved Kviltorp Nausteierlag.

– Vi har hatt, og kommer til å ha flere åpne dager utover sommeren. Jeg er glad mange er nysgjerrig, sier Miller.

Ikke eget særforbund

Som idrett ligger sup under Norges Seilforbund. Australieren sier de ikke er konkurrenter.

– Vi kan hjelpe hverandre å rekruttere medlemmer. Seilforeningen og vi er enige om å bygge opp miljøet. Vi er ikke konkurrenter og skal spille på lag, sier Miller.

Sup kombinert med yoga er populært på verdensbasis. Miller sier at de har vært i kontakt med Prana Yoga i byen for å se på muligheten for å kombinere yoga og sup her i byen også.

– Etter hvert er det god mulighet for at vi kan tilby sup yoga også. Om det er nok interesse for det kan det bli et samarbeid, sier Miller.

Spreke i våtdrakt: May Christin Engeli (øverst) og Jeanette Krohn Sandvik (under) har allerede testet ut yoga på brett i vannet. Om interessen øker kan dette bli et tilbud for alle. Bildet er tatt under en åpen dag tidligere i sommer. FOTO: Prana Yoga Foto: PRIVAT (Praya Yoga)
Stephen Miller (55) har startet «Molde Sup Crew» for å spre interessen for sporten. Foto: Håkon Meisingset Solheim