Det sier ordfører Torgeir Dahl (H). Han mener imidlertid det fint vil la seg gjøre å skape rom for aktivitet for barn i sentrum, også på nedre Torg.

– Toget er ikke gått når det gjelder detaljer. Vi vil bruke areal til å gjøre det artigere for barn å være i sentrum, sier han.

Men hovedlekearealene er ikke tenkt på Torget. Det er tenkt på sjøfronten 2-området – nedenfor gamle posthuset, rett øst for nedre torg, understreker Dahl.

Skaper debatt

Debatten går høyt om bruken av Torget. Småbarnsforeldre har vært på banen, fagfolk og nå sist næringsaktører fra Sentrumsbyen Molde. De frykter alle at Torget, slik det planlegges, ikke vil skape nok liv i sentrum og at man ikke tar nok hensyn til barn og leik. Nå kommer ordføreren på banen.

Spesielt med Molde

– Årsaka til at Sjøfronten 2-områdene velges til lekeareal er at man da står mye friere i forhold til siktaksen. Aksen fra rådhuset og over torget er noe av det som er spesielt med Molde. Denne aksen er hele ideen med utformingen av øvre og nedre torg – nemlig å vise fra rådhuset og over plassen og ut mot fjorden, holmene og Romsdalsalpene. Det er det dette handler om, men det betyr ikke at vi ikke skal kunne skape spennende områder der, sier Dahl.

Og fortsetter:

– Vi vil jo ikke at Torget skal bli en steinørken. Det skal bli en møteplass, der folk skal kunne sitte og kose seg. Vi ønsker å skape aktivitet i sentrum – både på øvre og nedre torg. Og vi vil at området skal kunne brukes til arrangement.

– Hva tenker du om debatten om bruken av Torget?

– Debatt er viktig. Og slike ting vil alltid skape engasjement. Det er også naturlig at barnefamilier kommer på banen. De føler seg lite involvert.

– Har de vært lite involvert?

– Man kan alltid bli bedre på involvering. Men det viktige nå er at vi får definert hvilke behov vi skal understøtte i sentrum. Og foreldre med barn skal prioriteres.

– Næringslivet er kritisk til manglende involvering i planleggingen, og ber kommunen ta en fot i bakken for å sikre at Torget faktisk blir en aktiv møteplass i sentrum ...

– Det er jo den målsettingen vi alle har. Så kan man diskutere om prosessene har vært gode nok undervegs. Men nå står vi jo der vi står da.

– Men det er ikke satt bom for leik på Torget?

– Nei, det er det ikke. Men det vi nå er i gang med er å definere ulike funksjoner til de ulike deler av sentrum – i et komplett sentrum. Hva slags områder har vi, og hvilke primærfunksjoner skal de ulike områdene ha? Vi må vurdere potensialet til hvert enkelt område. Lysforhold, størrelse, varme, vindforhold, hva som skal til av møblering og så videre. Vi skulle ha gjort den jobben bedre tidligere. Men nå er vi i gang, sier Dahl.

– Det betyr for eksempel at ...

– At rådhusplassen er en offentlig plass, og må fylle den funksjonen. Den har en seremoniell betydning. Det betyr også at den ikke må møbleres på en slik måte at den ikke har den fleksibiliteten vi er opptatt av, sier Dahl.

– Og Sjøfronten 2?

– Sjøfronten del 2 har både kommersielle og ideelle aktiviteter. Der skal vi lage en tumleplass spesielt tilrettelagt for barn og unge. Det er et stort areal og det har virkelig potensial til å bli noe bra, sier Dahl.

– Men planleggingen av Sjøfronten 2 er allerede utsatt, når kan den ne delen eventuelt stå klar?

– Planleggingen av Sjøfronten del 2 skal påbegynnes i høst og byggingen er tenkt igangsatt etter at del 1 er ferdig, det vil si årsskiftet 2019/2020. Vi kan regne med at den er ferdig til sommeren 2021, sier Dahl.

Ordfører Torgeir Dahl. Foto: Bjørn Brunvoll