MIDSUND: Det var daglig leder Olav Sjøvik i den tradisjonsrike Sjøvik-gruppen i Midsund, som har drevet innenfor fiskeri i fire generasjoner, sitt budskap under Fiskerikonferansen i Midsund torsdag.

«Har vi tatt for mye hensyn til vernet av den aktive fiskeren – og har det gått på bekostning av profesjonaliseringen av rederidrift», var spørsmålene Olav Sjøvik ble bedt om å svare på i sin innledning under konferansen.

– Begrensende faktor

Fordi eierne som står bak Sjøvik-gruppen etter lovens definisjon ikke er fiskere, fordi de ikke er om bord, får ikke selskapet eie mer enn 49 prosent i kystfiskebåtrederi.

– Kjernen er hva som er definisjonen av hva en aktiv fisker er, sier Olav Sjøvik, som mener definisjonen i loven ikke er dekkende.

– Min påstand er at dette er en begrensende faktor for utvikling av Fiskeri-Norge. Det er flere selskap som Sjøvik, der dagens generasjon ikke er om bord i fartøyene, Hvis de da skal kjøpe et nytt fartøy, vil de møte problemer i forhold til Deltakerloven. I vårt tilfelle har vi av eksperter fått høre at det for oss nesten er umulig å få ervervstillatelse til å eie mer enn 49 prosent i et kystfiskebåtrederi, sier Olav Sjøvik.

Aktiv fisker

– I dag er vårt selskap bemannet med folk med høy utdanning. Men vi er ikke fiskere direkte. Vi har erfaring og bakgrunn fra fiskeri fra vårt familieselskap. Vi har vært om bord i fartøyene våre. Men vi har i ettertid tatt utdannelse og gått videre. Selskapet har drevet med mye annen fiskeriaktivitet. Det er naturlig å drive selskapet fra land, og ha fokus på det vi kan. Så har vi dyktige sjøfolk om bord i fartøyene som vi administrerer, sier Olav Sjøvik.

Midsunds fiskeristatus

– Vi er et lokalt selskap som har røtter i Midsund, vært en stabiliserende faktor her over generasjoner og drevet med fiskeri hele vegen. Men fordi vi eierne ikke er fiskere kan vi ikke gå inn og ta mer enn 49 prosent i kystfiskebåtrederi, sier Olav Sjøvik.

Han framholder at Sjøvik nå er i en posisjon der selskapet ønsker å bidra til at Midsund opprettholder sin fiskeristatus.

– Kommunen har en fiskeristatus i dag, med mange fiskebåtrederi. Men vi ønsker å bidra til at det skal bli slik også i fremtiden. Men på grunn av Deltakerloven. og utformingen i loven av kravet til hva som er en aktiv fisker, kan vi ikke eie mer enn 49 prosent av et kystfiskebåtrederi – slik som i Midsund Fiskebåtrederi, som vi investerte i nå i den seinere tid, sier Olav Sjøvik.

Han sier Sjøvik ønsker å samarbeide med andre, og at det i utgangspunktet kan være greit nok med en eierandel på 49 prosent. Men når en skal ta nye løft, foreta investeringer og har behov for finansiering og garantier, kan det bli problematisk at en ikke får økt eierandelen over 49 prosent.

Kontroversielle spørsmål

Fiskerikonferansen i Midsund torsdag var den tredje i rekken.

– Formålet med konferansen er å ta opp de virkelig kontroversielle spørsmålene i norsk fiskeri – og for våre kystsamfunn. sier ordfører Odd Helge Gangstad i Midsund.

– Midsund er et klassisk kyst- og fiskerisamfunn. Et av hovedtemaene er grunnrente og beskatning av fiskeri, som nå tas opp i sentrale strøk av landet. Og det er vi kraftig imot. Det vil føre til en voldsom strukturering, med en utvikling der det blir færre båter. Da er vi plutselig på nivå med Danmark, der det er fem rederi igjen, sier Odd Helge Gangstad.

Senterpartiets nestleder Ola Borten Moe (fv.), som var en av innlederne, og Midsund-ordfører Odd Helge Gangstad. Foto: Bjørn Brunvoll
Midsund arrangerte Fiskerikonferansen for tredje gang. Foto: Bjørn Brunvoll