ÅNDALSNES: Få dager før festivalstart er det en anelse kaotisk på festivalsjefens kontor. Vimpler til «bursdagsbarnet», jubileumspins og lister over det ene og det andre er blant ingrediensene på et jubileumskontor.

– Det første jeg gjør hver morgen og siste jeg gjør hver kveld er å sjekke yr. Det er oppturer og nedturer hele vegen fram mot festivastart, smiler Sylte.

Odd Nordstoga-konsert

Det er et tett program også i år og første arrangement er åpning, med seterdag og konsert på Bøstølen.

– På det meste har det vært 1.300 – 1.400 på åpninga og over 1.000 på seterdagene de har arrangert der i mange år, så dette kan bli en skikkelig folkefest, sier Sylte.

Odd Nordstoga er på festivalen for tredje gang og holder konsert etter selve åpninga.

Til ungdommen

Så går det slag i slag gjennom uka, med føringsturer, familiearrangementer, fotokurs, Trollveggen triathlon, treklatring, buldring for barn, el-sykkeltur opp Trollstigen, piknik på Via Ferrata, lesestunder. I tillegg er det arrangementer på kveldstid, med foredrag, konserter, fjellkviss.

– Mandag skal Oskar Mork holde foredrag om et langt klatreliv. Det gleder meg meg veldig til, sier Sylte.

I år har festivalen også lagt seg litt i selen for å friste ungdommen til å bli med.

– Vi vet vi har et godt barneprogram, men for 13 til 18-åringene er det litt labert. Derfor har vi lagt opp til aktivitetsdag for ungdom i Høyt og lavt, SUP-tur og ungdomsturer over Romsdalseggen og til Stabbeskaret. Vi har prøvd å nå ut til dem før, men vi kan ikke gi oss, fastslår Sylte.

Sitter på gjerdet

Forhåndssalg til arrangementer er som vanlig litt trått.

– Men vi har nå holdt på med dette i 20 år og vet at når dagen kommer, så kommer folka, men det hadde jo vært kjekt om folk kjøpte litt før, da, slik at vi kan planlegge mer, sier Sylte.

Føringsturene åpnet salget 1. juni og mye er solgt ut, men det fortsatt muligheter til å hive seg rundt og plukke en og annen topp.

Fjellpub og spleis

For å ha et skikkelig samlingssted igjen, skal det i år legges opp til en fjellpub i andre etasje på tindesenteret.

I år prøver festivalen seg også på spleisekonsept og vil gjerne at folk vippser en slant i bursdagsgave med begrunnelse at de også i framtida kan ha arrangement som er åpne for alle.

-– Vi kommer ikke til å være så veldig pågående, altså, men det vanker faktisk en jubileumspin til dem som bidrar med mer enn 200 kroner, sier Sylte.