– Det er klart det er viktig at unge satser når vi har så mange eldre bønder. En tredel av bøndene i området er over 60 år, forteller Lyche.

Odelsrett

– De som har odel og tar over etter foreldre kommer ofte til dekket bord. Da er ting på stell og vedlikeholdt. De som kjøper er helt avhengige av støtte fra både organisasjoner som Innovasjon Norge og banker. Det er klart at i en så kapitalkrevende næring så er det vanskeligere for dem som må kjøpe. De som kommer inn uten odelsrett må kjøpe hus, gard, dyr og melkekvote. I tillegg må de ofte påregne større summer til utbedringer også. Da er det klart at det blir et problem med rekrutteringa når inngangsporten er så liten. Det er dessverre tungt å komme inn og lett å gå ut av bransjen, sier Lyche.

Erfaring er avgjørende

Bjarne Øygard i Innovasjon Norge jobber med finansiering innen landbruk. Han forteller at de investerer i personer og prosjekt de har tro på.

– Vi visste at Mork behersket driften fra hans tid som forpakter. Det viktigste er at vi har tro på prosjektet. Det er alltid menneskene bak et prosjekt som avgjør om det blir en suksess eller ikke, sier Øygard

– En ungdom som starter opp er positivt. En som er eldre kunne også fått støtte, men Mork har både erfaring og er ung. Uten erfaring eller utdanning er alt vanskelig. For at vi skal støtte noen må vi være sikre lønnsomheten rundt prosjektet og at det gir arbeidsplasser, sier Øygard.