Molde: Gjennom skoleåret er de fire håndballhallene Molde Arena 1 og 2, Rekneshallen og Fuglsethallen i bruk til organisert trening fra rett etter skoletid til nærmere midnatt. Det fører til frustrasjon rundt tildelte treningstider og prisen for leie av halltid.

– Håndballen tar en stor del av kaka

Rival på østsida av Molde har over 170 håndballspillere.

– Vi betaler dagens leie med glede, sett at vi får mer attraktive tider. Det er ikke alltid lett å rekruttere unge håndballspillere og frivillige foreldreressurser til håndballtreninger som starter klokka 16, sier Jacobsen.

Han er også bekymret for hvorvidt mindre idretter får mulighet til å trene inne.

– De allerede godt etablerte gruppene som håndball får en stor del av kaka, og det er vi naturligvis takknemlige for. Men samtidig synes vi det er synd at dette går ut over andre grupper som ønsker å etablere seg og utvikle seg videre, sier Tommy Jacobsen, og nevner tennis, drill og turn som eksempler.

– Ikke nok halltid

Træff på andre sida av byen er heller ikke fornøyd med halltida de får tildelt. De har rundt 160 håndballspillere.

– Vi får ikke nok halltid, og ikke i det tidsrommet vi ønsker. I forslaget fra kommunen til treningstider denne høsten er nesten halvparten av treningstidene etter klokka 21 på kvelden, sier Stål Andersen, leder for håndballgruppa i Træff.

Træff har også utfordringer knyttet til leieprisene.

– Et av målene til Træff håndball er at ingen skal slutte på grunn av det økonomiske. Derfor har vi en treningsavgift som vi håper våre medlemmer kan være fornøyde med, men som ikke er den reelle utgiften vi har til kommunen. Så vi er avhengige av og takknemlige til firmaene som støtter oss økonomisk, slik at vi greier å betale regningene for leie av hall. Det er likevel for lite penger til å utvikle tilbudet til barn og unge, siden det årlige regnskapet går i null eller litt i minus. Vi bruker altfor mye energi på å få tak i penger til å betale regningene. Alle i Træff jobber jo gratis med å legge til rette for aktivitetstilbud for barn og unge i Molde på kvelder og helger. Det burde bli satt mer pris på av kommunen, sier Andersen.

– Håper det blir ført tilbake

Molde HK har med sine rundt 250 spillere under 19 år også utfordringer knyttet til leie av hall.

– Jeg vil ikke rette noen kritikk mot Molde kommune for leieprisen, men er opptatt av at disse midlene blir brukt tilbake på barn og ungdom. De midlene som betales inn til kommunen fra idretten håper jeg blir ført tilbake til idrettsanlegg gjennom vedlikehold og videre utvikling av tilbud, sier leder Tom Arne Utnes i Molde HKs ungdomsavdeling.

For deres del er det treningstider fra 15 til 22.30.

– Vi ser selvfølgelig fram til det blir en flate til i Idrettens hus om noen år, samt at vi håper Rival får finansiert og godkjent sitt hallprosjekt, sier Utnes.

Søknad om lånegaranti

For nettopp her kan løsningen på problemet ligge. Som Romsdals Budstikke skrev om i februar kan en ny hall på Årø være i emning.

– Vår opplevelse er at kapasiteten ikke blir bra nok med ei hallflate til ved et framtidig Idrettens hus, ut ifra behovet vi opplever finnes. Byen trenger et halltilbud i østre bydel. Rival har planene klare, men vi er avhengige av samarbeid med kommunen for å nå dette målet. Søknaden om lånegaranti sendes Molde kommune i disse dager, så får vi se hva som kommer ut av det, sier Tommy Jacobsen i Sportsklubben Rival med et smil.

Hallen vil etter planen reises ved gressbanen til Rival på Årø, vest for jordbæråkeren.