MOLDE: Jon Aasen er inne i sitt 11. år som øverste politiske folkevalgt i Møre og Romsdal. Fylkesordføreren er heime på garden på Åheim i Vanylven. Han reagerer kraftig på anklagene Fremskrittspartiets fylkesleder Frank Sve har kommet med.

– Rå populisme

– Det Frank Sve driver med, er rå populisme. Han fisker etter stemmene til de misfornøyde. Ikke fordi Frank Sve kan få endret noe, men fordi han skal ha folk til å tru at bare de stemmer på ham når det blir fylkestingsvalg, så vil han ordne opp. Sannheten er at med en slik taktikk er Sve i ferd med å brenne bruer til alle mulige samarbeidspartnere. Den taktikken er helt ubegripelig for meg, sier Jon Aasen til Romsdals Budstikke.

Aasen sier at han ikke aksepterer at Frank Sve setter fram påstand om at fylkesordføreren driver og trikser med saker.

Føler seg tråkket på

Ga Frank Sve posisjoner

Aasen forteller at han gjennom sine år som fylkesordfører har vist Frank Sve tillit.

– I saka der vi frontet Møre og Romsdal som egen region, var Frank Sve min beste våpendrager. I min første periode som fylkesordfører satte jeg ham til å lede kontrollutvalget. Jeg satte ham også til å lede planutvalget for samferdselssaker. Og så kommer Sve nå og anklager meg og Arbeiderpartiet for å være i lomma på Torgeir Dahl og Høyre. Det er helt meningsløst, sier Aasen.

– Hvordan forstår du utspillet fra Frank Sve overfor deg?

Har fylkesordførerverv i magen

Jon Aasen legger til:

– Frank Sve har en fylkesordfører i magen. Da blir det ei gåte hvordan han mener han skal komme til makta uten gjennom et samarbeid med Høyre. Det skjønner den alminnelige Fremskrittsparti-velgeren. Men slik Sve farer fram gjør jo et samarbeid mellom Høyre og Frp uspiselig for Høyre.

– Har Sve rett når han anklager Høyre og Arbeiderpartiet for å finne sammen?

– Sve tvinger jo oss sammen. Høyre og Arbeiderpartiet ser ikke på et samarbeid fordi vi elsker hverandre, men fordi det viser seg helt umulig og uforutsigbart å skulle samarbeide med Sve og Frp, sier Jon Aasen.

– Er det riktig at det er valget av fjordkryssing som er kimen til striden mellom Sve og deg og Dahl?

– Det er ikke lenge siden jeg var på ferjetur med samferdselsministeren. Temaet var hvor traseen for ferjefri E39 gjennom Møre og Romsdal skal gå. Som Arbeiderparti-medlem sympatiserte jeg med Jens Stoltenbergs regjering, men i den regjeringa klarte aldri Liv Signe Navarsete (Sp) og Jens Stoltenberg (Ap) å bli enig om hvor E39 gjennom Sogn og Fjordane skulle gå. Den nye regjeringa og samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen brukte ikke lang tid på å bestemme traseen. Det er staten som skal bygge vegen, det er staten som bestemmer hva slags standard E39 skal ha. Det er ikke fylkesordfører Jon Aasen eller Høyres Torgeir Dahl i fylkestinget som bestemmer om det skal være fire felts veg eller noen annen veg gjennom Molde. Avgjørelsen har samferdselsministeren tatt, og han er fra Frank Sves parti.

Forfører velgerne?

Jon Aasen mener Frank Sve forfører velgerne.

– Fylkestinget har gitt sin tilslutning til ferjefri E39 med Møreaksen, Hafast og Halsafjorden. Det er ikke sånn at hvis man tar ut kryssingen av Romsdalsfjorden, så rykker Hafast og Halsafjorden opp. Sannheten er at da flyttes pengene Møre og Romsdal kan få, lenger sørover på Vestlandet. Der vil de takke og bukke. Møre og Romsdal rykker tilbake til null. Det tar ti år før vi kommer i posisjon igjen. Dette vet Frank Sve, for han kan samferdselspolitikk, men har prøver å få de misfornøyde velgerne på Nordmøre, i Romsdal og på Sunnmøre til tro at han kan ordne opp, enda han vet at det er umulig. Så vil han etterpå si: «Jeg prøvde så godt jeg kunne, men det gikk ikke». Etter mitt syn er dette en rå strategi for å forføre velgerne, sier Jon Aasen.