Det er ikke rart at Håkon Midtbø smiler fra øre til øre. Det gjør også lederen i Øre bygdelag, Katrine Tangen (24). De gleder seg til at det på lørdag blir fullt av liv og røre på Øre. De arrangerer en av de mest sjarmerende og autentiske festivalene på våre kanter.

Litt Farmen-aktig

– Det er på Øre det skjer! Ørefestivalen er jo mest som et godt, gammeldags marked – eller messe om du vil. Her kryr det av lokale salgsboder, god servering, mye bra musikk og underholdning, og så har vi jo det berømte andeløpet i elva her. Her kan man vinne ganske mange tusenlapper. I år stiller 500 ender til start, og vi håper på å selge alle, sier mr. Ørefestivalen, Håkon Midtbø, til Romsdals Budstikke.

Andeløpet er sentralt for å få endene til å møtes økonomisk. Men det er også veldig mye annet som gir kroner og øre på Ørefestivalen. Hvis været er bra kan det fort dukke opp rundt tusen publikummere i løpet av lørdagen. Fra Gjemnes og fra nabokommuner i Romsdal og på Nordmøre.

Lukter folkefest

– I helga lukter det suksess og folkefest lang veg. Værmeldinga er glimrende. Været har veldig mye å si for oppslutningen. For min del er dette den 19. Ørefestivalen som jeg leder. Det er fordi det er så trivelig og fordi vi er slik en bra dugnadsgjeng, sier Håkon Midtbø.

Det er mye mer som skjer enn bare kjøp og salg, kaffedrikking og kakespising. Han man lyst på en luftetur over vakre Gjemnes fikser Nord Helikopter biffen.

Geiter allerede på plass

De skal ha base i nærheten av festivalområdet, der gjeitene fra Nofence allerede er på plass. Uten gjerde, selvfølgelig. De er rolig som skjæra på tunet, sikkert også når helikopteret er på farten rett over hodet på dem.

– Redningskøyta Erik Bye kommer også på besøk. Det samme gjør den lille Eliasbåten, som barna er så glad i. Jeg vil også nevne at Øre kirke er åpen hele lørdagen. Og så blir det fest i ungdomshuset lørdag kveld. Festivalhelga avsluttes med tradisjonsrik museumsdag i Skeidsdalen på søndag, sier Håkon Midtbø.

Festivalen har fått inn en god del sponsormidler. Og det er påmeldt over 25 salgsboder. Lederen i Øre bygdelag, Katrine Tangen (24), tror festivalen blir en ny braksuksess.

– Det er kjøle artig at vi klarer å få til denne festivalen, vi er ikke så mange som bor her. Alle gleder seg og dugnadsånden er helt på topp. All ære til alle som stiller opp, sier hun.

Katrine er oppvokst i Skeidsdalen og har slått seg ned i heimbygda sammen med Asbjørn Fredrickson. De har sønnen Johan Fredrik på ett år. Katrine jobber som sjukepleier på Batnfjordsøra.

– Vi liker oss veldig godt her i bygda og i Gjemnes. En veldig fin plass for barn å vokse opp på. Sønnen vår liker godt alle dyra og traktorene som er her. Og så går vi mye på fjelltur, sier 24-åringen, som virkelig branner for Skeidsdalen og Øre.

500 ender skal slippes ut i elva på lørdag. Pålydende 100 kroner hver. Det er fast tradisjon på Ørefestivalen. Men det er lite vann i elva for tida. Foto: Eirik Heen