Den 37 år gamle ungareren som i forrige uke ble meldt saknet i Molde, befinner seg fortsatt i Frankrike, der han plutselig dukket opp søndag.

Uavklart helsesituasjon

Ifølge politiet er tilstanden til 37-åringen fortsatt uavklart, og politiet er svært tilbakeholden med opplysninger om hvordan han har kommet seg til Frankrike og under hvilke omstendigheter han ble funnet. Politiet i Molde håper med det første å få hjelp av fransk politi til å foreta både avhør og tekniske undersøkelser av lokasjoner i Frankrike.

– Når det gjelder helsesituasjonen til 37-åringen så ønsker vi ikke si noe mer om den foreløpig. Vi jobber med å få gjennomført etterforskningsskritt i Frankrike. Vi har sendt rettsanmodning til en lokal rettsinstans, med ønske om at det skal tas både taktiske og tekniske etterforskningsskritt, sier Corneliussen, som leder etterforskningen.

Fortsatt siktet

Ekteparet som er siktet for frihetsberøvelse i forbindelse med forsvinningen er løslatt fra varetekt, men har de siste dagene vært i nye avhør. Politiet har ikke avgjort om de skal få reise på sin planlagte utenlandsferie.

– Siktelsen opprettholdes. Om de får reise på ferie avhenger av utviklingen i saka. Det vil trolig bli aktuelt med flere avhør av ekteparet, sier Corneliussen.

– Holder ekteparet fast på sin forklaring?

– Innholdet i avhørene vil jeg ikke gå inn på. Men ekteparet har hele tida vært villig til å forklare seg.

Undersøker rolle

Den 37 år gamle ungarske statsborgeren har fortsatt status som fornærmet i saka.

– Han har status som fornærmet i frihetsberøvelsessaken, men vi undersøker fortsatt om han har hatt en egen rolle i forsvinningen, og om den rollen eventuelt er straffbar, sier Corneliussen.

Framgang

37-åringen ble sist observert i Molde da han tok ut penger fra en minibank natt til lørdag 23. juni. En større leteaksjon ble gjennomført, blant annet er to tjern tømt for vann. Kripos ble tidlig koplet inn i saka, og sist fredag ble et ektepar arrestert og siktet for frihetsberøvelse. Søndag tok altså saka en ny vending, da 37-åringen ble lokalisert i Frankrike. Siden har politiet holdt kortene tett inntil brystet.

– Vi gjør stadig framgang i etterforskningen, men vi må være tilbakeholdne med opplysninger for å ikke forspille bevis. Det er mange alternativ som ikke er lukket og det er fortsatt uavklart hvilken rolle de forskjellige har hatt i saka, sier Knut Meek Corneliussen.

– Vekker oppsikt

Forsvinningssaken har fått stor oppmerksomhet både lokalt og nasjonalt. Knut Meek Corneliussen sier til Romsdals Budstikke at han skjønner at offentligheten har behov for informasjon i saka.

– Jeg skjønner godt allmennhetens behov for informasjon. Det er en uvanlig sak som vekker oppsikt. Men for oss er det viktigste nå å få gjennomført etterforskningen på en god og forsvarlig måte. Etterforskningen går framover, men vi er avhengig av rettskjennelser i forhold til franske myndigheter og det tar tid, sier Corneliussen.

Store ressurser

Politiet har satt store ressurser inn i saka.

– Den første fasen i etterforskningen har vært ressurskrevende. Vi er nå kommet over i en annen fase, men fremdeles har vi en gruppe som jobber med saka, sier Corneliussen.

Romsdals Budstikke har vært i kontakt med advokaten til den 37 år gamle ungarske statsborgeren. Advokaten har ingen kommentar til saka nå.