Ikke noe er så forgjengelig som gårsdagens avis. Det er et munnhell også blant oss bladfyker. En avis uten dagsferske nyheter har bare verdi som innpakningspapir, eller kastes i papiravfallet.

Men når vi stopper opp ved et jubileum som dette og ser tilbake, oppdager vi at papiravisa er noe mer. Det er et dokument over vår fortid, forteller om vår nåtid og kan gi en pekepinn om framtida.

Når vi blar bakover i årgangene oppdager vi at dagens hendelser også var nyheter for 100 eller 50 år siden. Fogderikamp, sjukehusstrid, vær og uvær, kulturstrider og fotballkamper. Avisarkivet forteller oss også hva vi mente var viktigst akkurat der og da. Et tiår dominerer de store verdensnyheter førstesida, neste tiår kan det være lokale vegstrider og landbruksnytt som vektlegges. Men substansen er alltid de lokale nyhetene.

Bildene over – og jubileumsavisa onsdag 4. juli – byr på noen smakebiter fra de mange tusen avissider vi har laget i 175 år. Både små og store nyheter, både viktig og uviktig. God fornøyelse!