MOLDE: Turneringen Norway Cup – verdens største fotballturnering for barn og ungdom – var i sin tid fire år tidligere ute med å anerkjenne kvinnefotball enn det Norges Fotballforbund var.

– Det passer kanskje ekstra godt at Molde sender av gårde hele 70 jenter til Østlandet i slutten av juli?

– Vi sender 60 gutter og 70 jenter. Og ja, det passer nok ekstra bra at det er nettopp til Norway Cup vi sender dem, sier Jonas Hoem, sjef for breddesatsingen til Molde FK. Og han har blant annet stor tro på laget som stiller i jenter 17 klassen.

– Det laget består av de fleste som spiller på laget vårt i 2. divisjon, og de kommer nok til å gjøre det bra. I tillegg blir det alltid noen gledelige overraskelser. Hvert eneste år, sier Hoem.

På snittet

36 lokale lag skal delta på Norway Cup i år. Det er 10 færre lag enn i fjor. Men sammenlikner man med de siste fem åra ligger antall deltakerlag omtrent på snittet. Turneringen starter lørdag 28. juli og pågår i en uke til finaledagen lørdag 4. august.

Norway Cup startet i 1972 og har vært arrangert hvert år, bortsett fra ett, fram til i dag. Lagene velger om de vil spille 3 mot 3, 7-er, 9-er eller 11-er fotball. Det er ventet godt over 2000 lag fra hele verden.

Molde FK med flest lag

Av de 36 lagene fra lokale klubber er Molde den klubben som stiller med flest lag. Molde sender to flere lag enn fjorårets sju deltakerlag. Moldes ni lag utgjør dermed en firedel av lagene fra området.

Klubben sender kun breddelag til Norway Cup. Gossen IL, Langfjorden FK, Åndalsnes og Harøy deltok ikke fjor, men har meldt på lag i år. I 2017 var det Træff med sine åtte lag som hadde flest påmeldte lag, men i år er det fem lag fra Træff, som med det har nest flest lag fra området. Elnesvågen og Omegn IL sender fire lag til Østlandet i slutten av måneden.

Både som leder og spiller

Breddesjef Jonas Hoem reiser i år – for andre året – nedover som en av lederne fra MFK. Sammen med Tove Berget. Men tidligere har han også sjøl spilt i turneringen.

– Det var helt utrolig å delta som spiller. Jeg har veldig gode minner derfra – blant annet fra å bo på skole og sove i sovepose på skoler på Oslo øst. Opplevelsene er fantastisk å tenke tilbake på. Nå skal vi sørge for at de som deltar nå, kanskje for første gang, også får minner for livet, sier Hoem.

Stjernespekket

Lørdag 28. juni sparkes det hele i gang. Tidlig på dagen spiller de yngste tre mot tre før det blir åpningsparade og et åpningsshow på ettermiddagen. Daniel Owen (19) som ble kjent gjennom «Norske Talenter» skal opptre på åpningsshowet. TV 2 kunne for noen dager siden avsløre at artistene Marcus og Martinus (16) skal spille på laget Mosjøen G2002 under Norway Cup. Det vil, som vanlig, også bli arrangert kjendiskamp onsdag 1. august.

– Det kan jo hende at gutta våre blir litt sjalu på all oppmerksomheten Marcus og Martinus får fra jentene, smiler Hoem.

– Men de to har hatt stor suksess med andre ting så det skal bli gøy å se om de har andre talent, legger han til. Disse lokale lagene deltar:

Jonas Hoem er leder for breddesatsingen til Molde. Foto: Håkon Meisingset Solheim