MOLDE: Jordbærskandalen ble raskt «snakkis» blant både jordbærelskere og jordbærprodusenter. Skåla Bær og Krohn Jordbær forsikrer om forsvarlige forhold rundt deres produksjon.

Ikke representativt.

Det var riksmediene som i går skrev om at Arbeidstilsynet avdekket helsefarlige forhold blant enkelte jordbærprodusenter i Vestfold. Det ble blant annet funnet spor av menneskelig avføring på bær.

– Disse produsentene er overhodet ikke representative for næringa, forsikrer Endre Krohn, daglig leder og altmuligmann ved Krohn Jordbær AS.

– Det er tragisk for omdømme til næring, men veldig bra at de blir tatt. Slik drift er uhørt på alle måter, understreker Krohn.

Strenge rutiner

Ifølge Krohn kan det skje feil i jordbærproduksjon, som i all matproduksjon, men at Krohn følger strenge rutiner og regelverk og er under kontroll av både arbeidstilsynet, mattilsynet og Bama-gruppa. Sistnevnte leverer Krohn jordbær til.

– Bama hadde kontroll her seinest i fjor. Da kontrollerte de opp mot 100 produsenter og sjekket alt fra sanitetsforhold til bruk av insektmidler, sier Krohn.

Han forteller de ikke har fått noen anmerkninger.

– Jordbæra som fås kjøpt i butikk i Norge er så trygg som den kan bli, jeg hadde derimot kanskje vært noe skeptisk til å kjøpe bær fra ukjente produsenter, sier Krohn.

Får opplæring

I sesongen kommer omtrent 70 prosent av arbeidskrafta hos Krohn Jordbær fra utenlandske sesongarbeidere.

– Alle som arbeider her gjennomgår opplæring og veileding, og i sanitetsrutiner. Og opplæringen foregår på arbeidernes morsmål, forteller Krohn.

Jordbærplukkerne er huset rett ved siden av åkrene, i boliger som når opp til norsk bostandard med egne rutiner for reinhold. Midt i åkeren er det og satt opp toalettfasiliteter for å kortene ned avstanden ytterligere.

Vasker ikke bærene

– Jordbærelskere behøver ikke være bekymret. Jeg håper folk fortsetter å nyte sol og bær

Han mener saka har blitt framstilt på en slik måte i media at problemet framstår å være større enn det er.

– Er det nødvendig å skylle bæra før de spises?

– Det lar jeg være opp til hver og en, men sjøl vasker jeg aldri jordbæra, sier jordbærprodusenten, og legger til:

Trist for næringa

Også Andreas Torhus hos Skåla Bær er redd saka kan skade omdømmet til næringa.

– Det er bra kontroller blir gjennomført, men det er trist at det blir gjort slike funn. Det er veldig synd at enkelte produsenter kan være med å ødelegge omdømmet til den norske bæra, sier han.

Torhus fra Skåla bær AS forsikrer om rutiner for å sikre at hygienen blir ivaretatt. Toalettfasiliteter, antibac-midler og håndvaskansvarlige er blant tiltaka.

– Det er ingen grunn til å bytte ut jordbær med smågodt i frykt for at det er dårlig hygiene blant plukkerne våre, forsikrer Torhus.

Arbeiderne bor rett ved åkeren og har tilgang på sanitetsfasiliteter. At arbeiderstyrken består av båder kvinner og menn er et pluss for dynamikken, tror Krohn. Foto: Ingrid Nagell
Andreas Torhus i Skåla Bær AS. Foto: Ingrid Nagell