AUKRA: NVE viser i tillatelsen til at formålet med etableringa av reservekraftverket på Gossen var at det skulle være et virkemiddel for å håndtere svært anstrengte kraftsituasjoner, så lenge kraftsituasjonen i Midt-Norge tilsa dette.

Reservekraftverket ligger på Nyland på Gossen, utenfor gjerdet og et stykke unna gassmottaksanlegget. Et rør fra Nyhamna til Nyland forsyner reservekraftverket med gass fra anlegget.

Ørskog-Sogndal ferdig

– Etter at linja Ørskog-Sogndal ble satt i drift 6. desember 2016 vurderer NVE at reservekraftverket ikke lenger er nødvendig for anstrengte kraftsituasjoner eller som regional driftsreserve, sier NVE.

Ifølge NVE vil en nedleggelse og salg av reservekraftverket i dag, gi betydelige salgsinntekter og fjerne årlige driftskostnader, noe som vil komme nettkundene til gode.

Operatøren vil ikke overta

Et salg vil samtidig bety at reservekraftverkets funksjon i dag som reserveforsyning for gassprosesseringsanlegget på Nyhamna ved lengre avbrudd i strømforsyninga, opphører.

– En opprettholdelse av reservekraftverket som driftsreserve for gassbehandlingsanlegget på Nyhamna, vurderer NVE å gi mindre samfunnsmessig nytteverdi enn verdien av et salg i dag. Vi legger her vekt på at operatør av gassbehandlingsanlegget ikke uttrykker interesse for å overta reservekraftverket verken for midlertidig eller varig bruk som reserveforsyning. Nedleggelse og salg av reservekraftverket vurderes ut fra dette å være den mest samfunnsmessig rasjonelle løsning, sier NVE.

NVE gir derfor Statnett SF tillatelse til nedleggelse av reservegasskraftverket, og forutsetter at anleggene er avviklet og fjernet innen 31. desember 2019.

– Ingen hast

Ordfører Bernhard Riksfjord har på vegne av Aukra kommune tidligere kommet med uttalelser om reservekraftverket til aktuelle aktører, brukere og NVE, hvor kommunen har gått i mot nedleggelse nå.

– Vi mener fortsatt det samme. Det finnes etter mitt syn ingen grunn til å forhaste seg i denne saken, sier Bernhard Riksfjord, som nå har tatt kontakt med fylkeskommunen.

Rør til flere hundre millioner

Røret som gir reservekraftverket gass fra Nyhamna, ble lagt mens gassmottaksanlegget var i full drift. Å legge rør inne på et såkalt varmt anlegg, er både krevende og svært kostbart.

– Det må være et ufravikelig krav fra Aukra kommune, fylkeskommunen og andre at den nedgravde gassrørledninga og annen infrastruktur i bakken, fortsatt må være intakt etter en nedleggelse. Infrastrukturen må kunne brukes for eksempel til industriaktivitet eller annen virksomhet, der gass kan nyttiggjøres, sier Bernhard Riksfjord.

– Må ikke graves opp igjen

Han viser til at storsamfunnet har brukt hundrevis av millioner kroner bare på gassrøret.

– Da må og kan ikke det samme storsamfunnet godta at nye millioner brukes for å fjerne gassrørledninga ved at den graves opp igjen. Gassrøret må fortsatt ligge der det ligger. Og dermed kunne gi muligheter til industriell – eller annen – bruk av gassen, sier Bernhard Riksfjord.

– Total skivebom

– Hvis de aktuelle ansvarlige samfunnsaktørene som skal avgjøre og utføre dette arbeidet, vil sette i gang denne graveprosessen uten å tenke samfunnsøkonomisk nytte, vil det være en total skivebom. Og det vil være en uakseptabel forvaltningsmessig måte å gå fram på. Det vil også være en altfor kortsiktig handling, sier Bernhard Riksfjord.

Han framholder at han føler seg sikker på at Stortinget ikke hadde dette scenarioet som intensjon eller vilje da vedtaket om reservekraftverket fattet.

– Alle gode krefter bør stå på for å kunne tilrettelegge områder med allerede tilgjengelig gass, vann, veg og avløp – og tenke nytt og kreativt. Dersom vi ser dette i sammenheng med de enorme mengdene med varmtvann fra Nyhamna-anlegget, og som nå går rett i havet, kan det gi spennende muligheter. Denne energien på Nyhamna må kunne nyttiggjøres. Det finnes allerede et prospekt for mulig bruk av varmtvann, sier Bernhard Riksfjord.

Bernhard Riksfjord i Aukra. Foto: Ingvild Silseth