Det er en uke siden en 37 år gammel ungarsk statsborger ble meldt savnet, etter at han sist ble observert da han tok ut penger fra en minibank i Molde sentrum natt til lørdag. Sist fredag ble et ektepar arrestert og siktet for frihetsberøvelse. Søndag tok imidlertid saka en helt ny vending, da den savnede ungareren plutselig ble lokalisert i Frankrike, og ekteparet ble løslatt fra varetekt. Men saka er på ingen måte over med det, sier Knut Meek Corneliussen i dette intervjuet med Romsdals Budstikke.

Nye avhør

– Vi har mange spørsmål som vi må få besvart. Vi må fremdeles holde flere muligheter åpne for hva som kan ha skjedd, sier Corneliussen. Han beskriver saka som spesiell.

Ekteparet er fortsatt siktet for frihetsberøvelse av den 37 år gamle ungareren, og vil bli innkalt til nye avhør. Ekteparet har planlagt en ferietur til utlandet, men har ikke fått klarsignal til at de kan reise.

– Vi ønsker å ta flere avhør før de eventuelt kan reise på sin planlagte ferie. Vi har ikke tatt stilling til om vi skal la de reise eller ikke, eller om de vil bli pålagt en form for meldeplikt. Det vil avhenge av utviklingen i saka. De har fortsatt status som siktet. sier Corneliussen. – Er ekteparet samarbeidsvillige under avhørene?

– De har latt seg avhøre.

Nye tips

Varebilen som ekteparet disponerer har vært sentral i saka, og politiet har etterlyst tips fra publikum om bilen, og observasjoner gjort rundt den. Varebilen er nå i Molde.

– Hvorfor er bilen interessant?

– Det kan jeg ikke gå inn på konkret, men vi kan ikke utelukke at bilen har en rolle i saka, sier Corneliussen.

Politiet får fortsatt inn tips i saka.

– Det er tips som går på bilen og en del tips som går på den savnede og relasjonen mellom den savnede og de to mistenkte.

– Hva slags forbindelse har det vært mellom den ungarske statsborgeren og de mistenkte?

– Innholdet i tipsene kan jeg ikke si noe om. Men det er klart at det har vært en klar relasjon mellom dem, uten at jeg vil gå noe nærmere inn på det, sier Corneliussen.

Ikke forklart seg

Den 37 år gamle ungareren befinner seg fortsatt i Frankrike. Politiet ønsker ikke å si noe mer hvilken tilstand han er i, hvor i Frankrike han befinner seg eller andre omstendigheter rundt lokaliseringen av han. 37-åringen har foreløpig ikke avgitt forklaring i saka. Corneliussen vil ikke si om det er fordi han så langt ikke har vært i stand til det. Men politiet i Molde jobber med å få en forklaring av han.

– Han har hatt legetilsyn, men helsetilstanden hans er uavklart. Vi jobber med å få en forklaring fra han, men alle etterforskingsskritt må gå gjennom fransk politi og etter rettsanmodninger. Dette tar det litt tid å framskaffe. Vi jobber også med å skaffe han en advokat, sier Corneliussen.

– Vil dere hente 37-åringen til Molde?

– Ja, vi vil jobbe med å få han hit. Så får vi se når vi kan få det til.

Kan være dopet

Politiet holder kortene tett inntil brystet når det gjelder 37-åringens helsetilstand.

På spørsmål fra Romsdals Budstikke om det er tatt prøver av 37-åringen for å finne ut om han kan ha blitt dopet ned og eventuelt fraktet til Frankrike mot sin vilje, svarer Corneliussen dette:

– Vi vet ikke om det er blitt tatt slike prøver, men det er noe som er relevant for oss å få gjort. Vi må holde muligheten åpen for at han er blitt dopet ned og fraktet til Frankrike mot sin vilje, i likhet med andre muligheter vi må undersøke. Vi har fremdeles mange spørsmål i saka, både om de to mistenkte og den savnede.

Status som fornærmet

Politiet har tidligere opplyst at de også vil undersøke om ungareren sjøl har en straffbar rolle i forsvinningssaken.

– Hva slags straffbar rolle er det i så fall snakk om?

– Det kan vi ikke gå inn på. Nå holder vi alle muligheter åpne og vil ikke låse oss til noe.

– Hva slags status har 37-åringen i saka nå?

– Han er fornærmet i saka.

Knust glass

Fortsatt har politiet hjelp fra Kripos, og det brukes mye ressurser på saka. Teknikere fra Kripos har blant annet undersøkt leiligheten til 37-åringen. Etter det Rbnett forstår, skal døra inn til 37-åringens leilighet ha vært åpen, og det skal blant annet ha blitt funnet knust glass inne i leiligheten.

– Vi kan ikke gå inn på resultatet av undersøkelser av leiligheten. Men kriminaltekniske undersøkelser har vært viktige for politiet, sier Corneliussen.

– Hvorfor bruker dere mye ressurser når den savnede er funnet i live?

– Fordi det er en veldig alvorlig sak, hvor to stykker er siktet med strenge restriksjoner. Da er det veldig viktig å etterforske saka grundig for å finne både det som taler til gunst og til ugunst for de siktete. Vi har veldig mange spørsmål knyttet til denne forsvinningen. Hvis vi ikke jobber iherdig med den nå så er det fare for at bevis kan gå tapt, og saka forringes. Derfor er saka fremdeles prioritert. Det er den saka som tar klart mest ressurser hos oss. Men vi jobber sjølsagt med andre saker også, sier Knut Meek Corneliussen til Romsdals Budstikke.