I fjor ga Torhild Ostad, opprinnelig fra Eidsvåg, ut sin første lyd på tjue år, med albumet «Jeg roper til deg».

Møtet og samarbeidet med den danske pianisten, komponisten, kunstneren og professoren Carsten Dahl, et stort navn i europeisk jazz, var avgjørende for utgivelsen.

– Ble ødelagt av ulykken

Det spesielle prosjektet, som består av eget materiale, kveldssalmer og improvisasjoner, skulle framføres i Molde domkirke i fjor. En del av en stor drøm var i ferd med å gå i oppfyllelse for Torhild Ostad.

Inntil seks dager før konserten. Da meldte Moldejazz at konserten var avlyst på grunn av en ulykke.

– Min lillebror falt ned fra en trapp og ble hjernedød. Jeg var fullstendig ødelagt og kunne ikke spille, forteller Carsten Dahl på telefon fra sitt hjem i Fredriksværk, en times kjøretur nord for København.

Få dager etter ulykken døde broren.

– Livet er rart. Det er det villeste eksperiment, sier Dahl, og hysjer på hunden sin.

Det lystige fuglekvitteret fra hagen høres helt gjennom telefonen.

– Det er dem jeg spiller for nå. Fuglene. Og Gud. Det er helt gratis, sier Dahl og legger til:

– Nå bestemmer jeg selv hvem jeg spiller for. Jeg må respektere mine egne grenser, ellers blir jeg sur. Og det går ut over min klang. Jeg er perfeksjonist, forstår du, sier han.

Carsten Dahl forteller at han sluttet å spille første januar i år, med noen få unntak.

– Hvorfor sier du likevel ja til konserten med Torhild i Molde?

– Fordi det ikke er musikk, men en form for etterklang av evigheten. Det vi gjør, er å komprimere evigheten. Og det opptar meg. Det handler om skapelsen og universet, og om å finne sin plass, sier Dahl, som har spilt på Moldejazz flere ganger, i ulike konstellasjoner, blant annet med Arild Andersen.

Samarbeidet med Torhild kom til fordi hun tok mot til seg og spurte etter å ha blitt tipset om ham.

– Jeg blir dypt berørt av hennes sang. Det finnes en tone hos meg og hos henne, som er den samme. Vi har begge kjempet med å være den vi er som barn, sier Dahl, og legger til:

– Jeg gleder meg veldig til den konserten. I en kirke, det er det beste stedet for meg. Jeg føler et sterkt religiøst nærvær hele tiden.

Fotball og Åge Hareide

Dahl forteller at han elsker Molde, og nordmenn og han han føler seg like norsk – eller islandsk – som dansk.

Dessuten er han vilt engasjert i fotball.

– Jeg og Åge Hareide skriver litt sammen. Det er mulig det kan bli et prosjekt ut av det. Han er en fantastisk trener for Danmark, og virker som et veldig fint menneske, sier Dahl.

– Din VM-favoritt..?

– Det må bli England. Jeg synes de spiller supergodt i år.

Synes livet blir altfor stort

Nå bruker Dahl tiden, i tillegg til å komponere, i atelieret, der han «maler sine indre landskap som en forlengelse av indre drama og bevegelser».

– Har du et godt liv nå?

– Jeg har et besværlig liv. Jeg har slitt med psykoser og depresjoner. Jeg tror det er slik, at hvis man blir begavet, kan det synes om livet blir altfor stort. Det gjelder hele tiden å finne balansen. Si nei på de riktige stedene. Og så er min kone og mine barn viktige for meg, sier Dahl.

– Er du tilfreds med bestlutningen om å ikke spille?

– Absolutt. Det er som å gi seg selv en gave. Man får så lite penger igjen for det. Om jeg skal spille igjen..? Nei, det vet jeg ikke.

Her en utgivelse med trioen fra 2016. Foto: cover
«RuSLAND». Foto: Maleri av Carsten Dahl
«Mærkeligt lysfald» . Foto: Maleri av Carsten Dahl
I Torhild Ostads strek. Foto: Privat