Det sier ordfører Knut Sjømæling i Gjemnes, da siste departementale arbeidsdag i juni var over fredag ettermiddag.

– Vi har hatt beredskap her i dag, i påvente av avklaring, men har ikke hørt et ord. Det er jeg skuffet over, sier Sjømæling.

For Gjemnes vil et ja til grensejustering få mer dramatiske følger enn grensejusteringa i Sandøy, siden Gjemnes vil miste 25 prosent av folketallet hvis indre får gå til nye Molde.

Fikk et klart løfte

– Jeg fikk en klar lovnad om at avklaring skulle skje i løpet av sommeren, og de sa det betød «i løpet av juni». Da forventet jeg at det ville skje, sier Sjømæling. – Da det ikke kom noen avklaring i dag (fredag), tyder det på at det er vanskelige saker, og det kan jeg forstå. Samtidig har vi ventet lenge nok, sier han, og legger til:

– De sa «før sommeren» – jeg håper de mente i år ...

Har en viss forståelse

Samtidig har ordføreren en viss forståelse for at departementet har mange saker og stort arbeidspress.

– Dere varslet ekstra kommunestyre torsdag 5. juli. Blir det for tidlig når avklaring ikke kom i dag?

– Neste uke er fortsatt tidlig i ferietida, men det blir verre og verre å samle politikerne ettersom tida går, sier Sjømæling.

Riksfjord er

Også Bernhard Riksfjord, ordfører i Aukra, forsto det slik at grensejusteringene skulle være avgjort før sommeren.

– Den samme forståelsen tror jeg de andre kommunene og ordførerne har, sier han.

Aukra har sagt ja til å ta imot innbyggerne i delene av Sandøy som har søkt seg over til Aukra.

– Jeg syns avklaringene som med stor sannsynlighet er bestemt, kunne blitt meddelt oss før juli, som er en sommermåned. Alle berørte kommuner må gjennom krevende prosesser på nesten alle områder om det blir grensejustering. Og tid er ikke det kommunene har mest av, sier Riksfjord.

Espen Evensen er rådgiver i Kommunal- og moderniseringsdepartementet, som avgjør disse sakene. Han holdt fredag fast på tidligere svar:

– Kommunal- og moderniseringsdepartementet tar sikte på å avgjøre sakene før sommeren. Det er departementet som gjør vedtak i disse sakene, og vedtak kan fattes alle dager.