I notatet viser Guttelvik til at de reelle kostnadsoverskridelsene er på 1,2 milliarder korner og at hele Nordøyvegprosjektet nå har en totalkostnad på over fem milliarder kroner.

Dramatiske konsekvenser

– Fylkesrådmannen kan, med bakgrunn i de store og dramatiske økonomiske konsekvensene en signering av kontrakt basert på mottatte tilbud vil medføre, ikke annet enn å tilrå at konkurransen blir avlyst nå, skriver Guttelvik.

Opprinnelig var kostnadene for Nordøyvegen mellom Skjeltene og Harøya anslått til 2,5 milliarder kroner. Etter anbudskonkurransen er nå kostnadene oppe i 3,7 milliarder. Med diverse tillegg og usikkerhetsmarginer blir totalkostnaden for prosjektet over 5 milliarder kroner.

Ikke forsvarlig

Til høsten kommer Nordøyvegen opp i sin fulle bredde når saka skal behandles i fylkestinget 15.–16. oktober. Fylkesrådmannen skriver i sitt notat at han vurderer situasjonen slik at det verken nå eller til høsten 2018 vil være forsvarlig å inngå en kontrakt på 3,7 milliarder kroner. I notatet peker fylkesrådmannen på behandlinga i fylkestinget kan få to utfall når det gjelder anbudskonkurransen:

En avlysing av anbudskonkurransen – som fylkeskommunen har tatt høgde for at kan gjøres dersom det er saklig grunn til det – eller en kontraktsinngåelse med vinnere av anbudskonkurransen. Det siste forutsetter imidlertid at prosjektet er fullfinansiert. Guttelvik ser det ikke som realistisk å få på plass en merfinansiering som dekker det nye kostnadsanslaget.

– Fylkesrådmannen kan for sin del ikke se at en vil kunne få på plass en merfinansiering som dekker opp dette, skriver han.

Usikre element

Det er en rekke usikre element i prosjektet som må avklares før saka skal behandles i fylkestinget. Blant annet om man kan legge inn 40 års bompengeperiode for Nordøyvegen, hva det eventuelt vil bety for økonomien, og hva slags andre tilskudd og inntekter som eventuelt kan legges inn i regnestykket, Å redusere prosjektet, eller utsette deler av det er også element som må avklares.

Krymping

Fylkesrådmannen har ikke noen stor tro på å krympet prosjektet.

– Dersom prosjektet skal «krympes» er dette en omfattende prosess. Fylkesrådmannen kan heller ikke se at et «krympet» prosjekt kan utføres innenfor mottatte tilbud i anbudskonkurransen, skriver Guttelvik i notatet.

Saka skal opp i fylkesutvalget førstkommende mandag.

Sier stopp: Fylkesrådmann Ottar Brage Guttelvik. Foto: Bjørn Brunvoll