Elnesvågen: I 2011 begynte Fræna frivilligsentral å selge T-skjorter med dialektuttrykk på. Det har blitt solgt tusenvis av T-skjorter med påskrift som Frentaus, Frengåre, Fole te styr, Årna se i sjynå, Ohooi, Kjølinj te kar og Kjøla te kjelle.

I anledning den pågående sammenslåingsprosessen mellom Eide og Fræna til Hustadvika kommune var det på tide med nye T-skjorter, mener frivilligsentralleder og initiativtaker Anne Holen Helseth.

Veålænning og stemling

Det er to varianter av de nye T-skjortene. En medulike innbyggernavn, den andre har særegne uttrykk fra de to kommunene.

Veålenning fra Vevang, æssær fra Eide, stemling fra området rundt Stemshesten (Skotten, Farstad og Hustad), frening fra Fræna, nåsær fra Nås, løngstær fra Lyngstad og buær fra Bud.

– Buær, altså?

– Ja, haha, den har allerede skapt diskusjon. Vi fra bygdene rundt sier gjerne buær, men de sjøl sier buaværing. Vi har jo mange flere stedsnavn, og neste gang trykker vi muligens noen andre, sier Helseth.

– I midten står det nye kommunenavnet Hustadvika. Men hva kaller du en person derfra?

– Det må kanskje bli hustadvikær, sier Helseth.

Stolthet og identitet

Særegne innbyggernavn, ord og uttrykk er en del av stoltheten til innbyggerne i Fræna og Eide, påpeker Anne Holen Helseth, som er tilhenger av å ta vare på de gamle uttrykkene og føre dem videre til neste generasjon. På T-skjortene finner man følgende uttrykk: snåft, sirauva og gohjærta, he du haurt så gale, nåkkå te kjelle, komma no kærræ, ka ta va?, kjøle artig og fole te verstæll.

– Sirauva og gohjærta?

– Det uttrykket har jeg hørt mye. Du ser det jo for deg. En litt godmodig kar, ler Helseth. – «Komma no kærræ» og snåft er typiske Eide-uttrykk, mens «ka ta va?» er skikkelig Fræna-uttrykk, sier Helseth.

– Tjener dere penger på dette?

– Det går rundt, men det er ikke mye overskudd å snakke om, sier Helseth.

400 i første runde

I første runde er det trykket opp 400 T-skjorter i svart, blå og rosa, både til voksne og barn. Prisen er 200 kroner, og T-skjortene kan kjøpes på frivilligsentralen i Elnesvågen. I juli, når frivilligsentralen er sommerstengt, kan T-skjortene kjøpes på sørviskontorene i Fræna og Eide og på Intersport Elnesvågen.