– Vi er ledende på organisert aktivitet i Molde, men skikkelig i bakleksa for de som ikke er med på det organiserte tilbudet, erkjente høyrepolitiker og barnerepresentant Torunn Dyrkorn.

Satsingen på et nytt ungdomshus i Molde ble enstemmig vedtatt i kommunestyret sist torsdag.

La ned ungdomsklubb

Mens kommunegruppe 13 (sammenliknbare kommuner) i snitt brukte 167 kr per innbygger på aktivitetstilbud for barn og unge, brukte Molde bare 37 kr i bunnåret 2017. Da ble også ungdomsklubben nedlagt.

Ved at det ble utarbeidet en prosjektsøknad til fylkeskommunens «Byen som regional motor», åpnet det seg nye muligheter i utvikling av tilbudet.

Fra å bruke 1 mill. kr på ungdom i 2017, legger full drift av et nytt ungdomskvartal opp til en kostnad på 4,1 mill. årlig.

– Jeg kunne sagt mye om manglende ungdomssatsing i Molde de siste åra, men liker å se framover. Nå må vi definere innholdet i kvartalet og finne et supergodt lokale, sa Frank Stenløs (V).

– Plasseringen betyr alt

Håvard Bævre Ellingsgård i Molde Ungdomsråd (MUR) er glad for vedtaket, men realistisk på at en ny klubb ikke vil stå ferdig i morgen.

– Molde har en minimal satsing på ungdom generelt nå, så vedtaket er et viktig steg i riktig retning, sier Bævre Ellingsgård til Romsdals Budstikke.

På vegne av MUR ber han om at framdrifta sikres:

– Et slikt hus vil ha store positive ringvirkninger, på både kriminalitet, rusbruk og mental helse. Vi må sette i gang så snart pengene strekker til.

Vektergata trenger renovering

Hvor «Ungdomskvartalet» med ungdomskulturhus, ungdomskontor og utstyrssentral skal ligge, betyr alt, påpeker MUR.

l sakspapirene nevner kultursjef Janny Meese muligheten for å tilpasse lokalene i Vektergata 1-3, der Frivilligsentralen og Eldres kultursenter holder til i dag, til et eget ungdomshus.

Bygårdene trenger i så fall en generell oppgradering og en plan for ny rominndeling. Dette kan kommunen få støtte til fra «Byen som regional motor».

Vil være nær bussrute 701

Bævre Ellingsgård mener de «små og mørke» lokalene i Vektergata, ikke er så godt egnet.

– Vi vil dessuten ikke kaste ut andre. Det har vært luftet mange steder i denne saka, og siste ord er nok ikke sagt.

– Jeg er ikke så godt kjent i Molde utenfor sentrum, sier Bævre Ellingsgård som kommer fra Eidsvåg, men han har tro på at det finnes noe der ute:

– Det beste er om lokalet ligger langs bussrute 701 fra Djupdalen til Årø. De fleste i Molde bor langs denne ruta. Da er det lett for alle å komme seg dit.

– Det må være lokaler som ikke trenger så mye renovering, men som kan tilby gode lokaler for kultur og utstyrspoolen.

Molde kino eller Fabrikkvegen?

Innspillet om bussrute 701 ble støttet av Stenløs i Venstre.

Blant politikerne var det flere med skepsis til Vektergata som lokale for Ungdomskvartalet, deriblant Stenløs:

– Jeg tror personlig ikke at Vektergata eller nye Idrettens hus er en perfekt lokasjon. Kanskje blir det noe bra ledig på Moldegård når bilforretningene flytter opp i Bilbyen i Årødalen?

Sidsel Rykhus (Ap) foreslo lokaler i Molde kino, hvis – eller når – kinoen flytter.

Ola Sønderland (MDG) foreslo kommunens egne lokaler i Fabrikkvegen, som imidlertid er vedtatt vurdert for salg.

Skatepark på Idrettens hus

Torunn Dyrkorn (H) påpekte at uteområdet rundt nye Idrettens hus blir viktig, med både skatepark og aktivitetsområde for uorganisert idrett.

Bævre Ellingsgård frykter nå at det blir kamp om pengene som trengs til kvartalet.

– Idrettens hus er vedtatt, som gjør at flere må kjempe om pengene. Vi må enten renovere eller bygge nytt, og i Molde sentrum er det dyrt å leie. Uansett bør lokalene ligge nært sentrum, sier han.

Måltider for hybelboere

Klubben må også være en god plass for hybelboere, påpekte Gerda Tolaas (Sp):

– Det er en del av dem i Molde, og vi må tenke hvordan de kan få vennskap og tilhørighet i Molde. Den gode samtalen kan oppstå på en møteplass som har rimelige måltider for denne gruppa.

Terje Tovan (BOR) påpekte imidlertid at ungdommen var oppsiktsvekkende fraværende i prosjektgruppa som skal jobbe med saka framover.

Han fikk enstemmig vedtatt at Ungdomsrådet skal inngå som fast medlem i rådmannens ressursgruppe for planleggingen av det nye kvartalet.

spent på framdrift: Medlem i Molde Ungdomsråd, Håvard Bævre Ellingsgård, håper kommunen finner sentrale og egnete lokaler. Foto: Bjørn Brunvoll
Flytter inn her: Kultursjefen skriver at Vektergata 1–3 kan være et mulig lokale for det nye Ungdsomskvartalet med klubb, kafe og sentral for utlån av gratis utstyr. Det vil i så fall kreve noe oppgradering og omlegging av lokalene. Flere politikere er skeptiske til det. Foto: Sigrun Lossius Meisingset