– Vi kan utdanne flere leger ved å bruke en desentralisert modell. Fra NTNUs ståsted ønsker vi å kunne legge desentralisert legeutdanning til Ålesund, der vi har campus. Jeg har tatt opp dette med helseminister Bent Høie, og fortalt om mulighetene vi har til å bedre rekrutteringen av leger til distriktene, sier Bjørn Gustafsson til Romsdals Budstikke.

Mer pasientkontakt

Gustafsson er styremedlem i Helse Midt-Norge. Han er også professor i fordøyelsessjukdommer, og er dekan ved fakultetet for medisin og helsevitenskap ved NTNU i Trondheim.

Opplegget for en desentralisert legeutdanning forklares slik:

Legestudenten går de to første årene av studiene i Trondheim for å studere grunnfagene. Deretter plasseres studenten ved ett av sjukehusa i distriktet. Studenten får tett veiledning og deltar i utdanningsnettverket, men får samtidig mer pasientkontakt enn studenter ved universitetssjukehuset.

Spleiselag

Desentralisert legeutdanning prøves ut i Nord-Trøndelag.

– NTNU bør se på å komme i gang med tilsvarende modell som i Nord-Trøndelag i Ålesund der NTNU har campus, sier adm. direktør Stig A. Slørdahl.

Ved å legge deler av legeutdanninga til sjukehus i distrikta, kan studentene få oppgaver for eksempel innenfor psykisk helsevern.

– Finansieringen av et desentralisert legestudium må bli et spleiselag mellom Helse- og omsorgsdepartementet og Helse Møre og Romsdal, når vi snakker om dette lokale helseforetaket. En slik modell vil også kunne engasjere kommunene, sier Bjørn Gustafsson.